Kabinet gradonačelnika: Naknada NELT-u ako se dokaže da su vlasnici

Eksproprijacija objekta kompanije NELT na lokaciji „Beograda na vodi“ urađena je u skladu sa zakonom, a nadoknada će biti isplaćena kada kompanija u sudskom sporu dokaže da je bila vlasnik skladištenog prostora, navodi se u odgovoru Insajderu iz kabineta gradonačelnika Beograda. Podsetimo juče je kompanija NELT saopštila da joj je bez nadoknade konfiskovan skladišten prostor na lokaciji „Beograda na vodi“ i da je u toku rušenje.    

Gradilište "Beograd na vodi". Foto: Srđan Ilić

U  saopštenju iz kabineta gradonačelnika dodaje se da kompanija „NELT“ trenutno vodi nekoliko sudskih postupaka u kojima pokušava da dokaže da je bila vlasnik objekata, pa zbog toga nije moguće da joj bude isplaćena naknada. 

„Ukoliko nadležni sudovi utvrde da je ova kompanija vlasnik, biće joj isplaćena naknada, kao što je i isplaćena svim drugim nespornim vlasnicima objekata na tom području“ dodaje se u odgovoru Insajderu.

Navodi se da je reč o uobičajenoj situaciji, s obzirom na to da se na ovom području budućeg Beograda na vodi nalazi veliki broj objekata čiji je imovinsko–pravni status komplikovan, te postoje razni sporovi, ali dodaju, da ti postupci ne mogu da zaustave postupak eksproprijacije.

Da je sve „čista eksproprijacija“ oko skladišta kompanije Nelt na prostoru Beograda na vodi danas je rekla i ministarka Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"To nije nikakva konfiskacija, već čista eksproprijacija. Ceo proces vezan za rušenje je potpuno zakonit,  u skladu sa pravosnažnim sudskom presudom. Ne postoji nijedna mrvica koja je nezakonita", rekla je Mihajlović novinarima.

NELT: Konfiskovali nam imovinu - ruše objekat u Savamali

Kompanija Nelt juče je saopštila da joj je bez naknade konfiskovan skladišni prostor na lokaciji "Beograda na vodi" kao i da je u toku njegovo rušenje.

Oni su naveli i da je „postupak oduzimanja naše imovine, iako formalno pravno sproveden kao postupak eksproprijacije, faktički je postupak konfiskacije, s obzirom da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa".

Međutim, u svom saopštenju za javnost, NELT nije pominjao sudske sporove o kojima govori gradonačelnikov kabinet. Takođe, NELT juče nije odgovorio ni na pozive novinara Insajdera.

Inače, u javnom katastru kao vlasnik skladišta navodi se upravo kompanija NELT.

Insajder o projektu "Beograd na vodi"

U februaru 2013. prvo je potpisan biletaralni sporazum u Abu Dabiju o saradnji dve zemlje. U ime Srbije potpisao ga je tadašnji prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, a u ime Ujedinjenih Arapskih Emirata ministar inostranih poslova.

Šta je ono što Beograd i Srbija dobijaju od takvog ugovora, da li je u pitanju međudržavni sporazum ili komercijalni ugovor zbog kojeg Srbija čini brojne ustupke jednom stranom privatniku, kakav je istorijat firme koja gradi Beograd na vodi i da li uopšte

Srbija ima razloga da veruje jednom čoveku za tako veliku investiciju, samo su neka od pitanja koja su u novinari redakcije Insajder postavili u dve emisije Insajder bez ograničenja. Koliko ulažu Srbija i Beograd, a koliko arapski investitor.

Zašto je zbog arapskih investicija Beograd pretvoren u divlji zapad u kojem su noću pod maskama nepoznate osobe rušile objekte na području budućeg Beograda na vodi. 

Za Insajder bez ograničenja prvi put je na sva pitanja o projektu odgovarao Gradonačelnik Beograda Siniša Mali.