Kabinet premijerke demantuje Gajovića: Nema preporuke da se ćuti o medijskoj strategiji

Ne postoji nikakva preporuka premijerke Ane Brnabić da se do 10. maja ne govori o Nacrtu medijske strategije, rečeno je danas Insajderu u kabinetu premijerke. Sa druge stranke državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović i dalje ostaje pri tvrdnjama da ovakva preporuka postoji.

Aleksandar Gajović, Ana Brnabić

Gajović je juče gostujući na TV Prva izjavio da je Vlada Srbije preporučila da se do 10. maja ne govori o Nacrtu medijske strategije.

"Preporuka Vlade Srbije je da do 10. maja nemamo diskusije o Medijskoj strategiji", rekao je Gajović odgovarajući na brojna pitanja u javnosti o tom dokumentu.

Na pitanje sa kojim je obrazloženjem data takva preporuka, Gajović je naveo da ne zna šta je obrazloženje i da se kao "vojnik Vlade" toga pridržava.

Gajović je ovo danas potvrdio u odgovorima za Insajder.

„Radi se o oročenoj preporuci čiji datum 10. maj i ništa posebno ne znači, osim eventualne naznake da će u periodu koji je pred nama intenzivnije pristupiti odgovorima na pitanje o daljim koracima koji se tiču Strategije razvoja sistema javnog informisanja Republike Srbije do 2023“, navodi se u odgovorima Insajderu, koje je potpisao Aleksandar Gajović.

On je naveo i da ne postoji obaveza davanja obrazloženja, budući da je u pitanju preporuka, a ne obaveza.

S druge strane, u Kabinetu premijerke Ane Brnabić Insajderu je rečeno da ne znaju ništa o ovoj preporuci, odnosno da ona ne postoji.

Gajović je tvrdnje o navodnoj preporuci Vlade Srbije da se do 10. maja ne govori o Nacrtu medijske strategije ponovio i sinoć, gostujući na N1.

"Neću ništa reći, posle 10. maja ću moći o tome da govorim. Da se razumemo, nema nikakve misterije taj 10. maj... Nemam nikakvih čvrstih elemenata da bih o tome mogao da govorim sada", rekao je Gajović.

Više novinarskih i medijskih udruženja ocenilo je nedavno da je Nacrt strategije razvoja javnog informisanja do 2023. kao  "nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva".

Naime iz izrade ovog dokumenta povukla su se sva relevantna udruženja i pojedinci, od kojih mnogi upravo zbog imenovanja Gajovića na mesto državnog sekretara. UNS je, na primer, učešće u radnoj grupi za izradu strategije uslovio Gajovićevom smenom.

Sve to nije sprečilo Gajovića, ali i ministra za kulturu Vladana Vukosavljevića da strategiju ocene kao legitiman dokument.

Iako sam tekst strategije nikad nije objavljen, odnosno njegovo obelodanjivanje je u više navrata odlagano, objavljeno je nekoliko verzija, iz kojih se vidi da se umesto proklamovanog izlaska, zapravo jača uloga države u medijima.

Potom je iznenada Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavila da je izrada medijske strategije zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Umesto odgovora javnosti o tome zašto je strategija povučena, da li će i ko raditi na tekstu nove, da li je obezbeđeno učešće relevantnih medijskih udruženja u njenoj izradi, nadležni državni sekretar Aleksandar Gajović navodnom preporukom o ćutanju do 10. maja izbegava razgovor o ovoj temi.

Izvor: Insajder