Kamioni s kosovskom robom stigli u Kosovsku Mitrovicu

U naselje Bošnjačka mahala u severnoj Kosovskoj Mitrovici stigla su dva kamiona robe sa oznakama albanskog hipermarketa, piše KoSSev. Prištinska Koha prenosi da je kosovski ministar trgovine Endrit Šalja danas boravio u Mitrovici kako bi nadgledao otvaranje „mobilnih prodajnih mesta“.

Kamioni s kosovskom robom u Kosovskoj Mitrovici / Foto: KoSSev

Kamioni natovareni osnovnim životnim namirnicama – uljem, sećerom, flaširanom robom, pelenama i sredstvima za higijenu stigli su oko 17 sati i stoje u neposrednoj blizini policijskog punkta, piše Beta. Prema rečima vozača kamiona koje prenosi Beta, nije bilo zainteresovanih za kupovinu namirnica, a Srbi koji su obavešteni o ovom potezu koji je najavio premijer Kosova Ramuš Haradinaj to komentarišu kao još jednu u nizu provokacija Prištine.

KoSSev prenosi da su dva kamiona parkirana ispred nekadašnje administrativne kancelarije Severne Mitrovice, koja se nalazi neposredno uz železnički most sa severne strane Mitrovice. Na kamionima, kosovskih registarskih oznaka, stoji natpis „Viva freš stor“.

U opštinama na severu Kosova u znak protesta zbog taksa koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od jutros su zatvorene sve prodavnice i svi drugi uslužni objekti, a ne radi ni taksi služba.

Odluku da danas započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje na sastanku, zbog taksi na proizvode iz Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine, i zbog, u poslednjih mesec dana pooštrene kontrole uvoza te robe iz Srbije, navodi RTK2.

Haradinaj je najavio danas da će Vlada "zajedno s kosovskim biznismenima", otvoriti privremene veleprodajne centre u opštinama na severu Kosova kao odgovor na "pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu" na tom području. Istovremeno, premijerka Srbije Ana Brnabić je ponovila da je Srbija u svakom momentu spremna da pomogne svojim građanima na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da na Severu Kosova nema humanitarne krize, već da je to "improvizacije Srbije da Srbe sa severa Kosova predstavi kao žrtve".

Priština je takse od 100 odsto uvela pre više od sedam meseci. Zbog toga je prekinut i Briselski dijalog. Apeli Beograda i međunarodne zajednice  nisu urodili plodom.

Izvor: Beta, KoSSev