Kanal 9: Umesto odgovora javnog preduzeća, krivična prijava zbog postavljenih pitanja

Krivična prijava koju je JKP Čistoća iz Novog Sada podnelo protiv TV Kanala 9 i Udruženja Prosperitet i njihovih odgovornih lica ukazuje još jednom na potpuno nerazumevanje Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja. Naime, svaki građanin – medij, organizacija, pojedinac, NVO - ima pravo na informacije i nema obavezu da objašnjava zašto ih traži. S druge strane, oni koji su obavezni da daju informacije zato što raspolažu sredstvima građana koji ih i plaćaju za to ne smeju se oglušivati na svoju obavezu jer su za to zaprećene kazne.

Pristup informacijama od javnog značaja

Upravo suštinsko nerazumevanje ovoga dovelo je do najnovijih tužbi u kojima javno preduzeće tužilo medij i Udruženje potrošača zato što su prethodno kažnjeni zbog nedostavljana informaacija, piše Kanal 9.

U krivičnoj prijavi se Kanalu 9, Udruženju za zaštitu prava potošača Prosperitet i odgovornim licima stavlja na teret da su učinili krivično delo prevare u obavljanju privredne delatnosti i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, TV Kanal 9 i Udruženje Prosperitet su zaključili ugovor o poslovnoj saradnji u kojoj je TV Kanal 9 trebao da pribavi i emituje u okviru svog programa podatke koje je trebao da pribavi od JKP “Čistoća”, a Udruženje Prosperitet je trebalo Kanalu 9 da plati za svaku emitovanu emisiju 6.000 dinara, prenosi Kanal 9.

Kako bi napravio ugovorene emisije, Kanal 9 je od 02. februara 2015. do 29. aprila 2016. upućivao JKP Čistoći Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

Kako se u krivičnoj prijavi navodi, pošto JKP Čstoća” nije postupila po podnetim zahtevima,  odnosno TV Kanalu 9 nije dostavila nijednu traženu informaciju, Kanal 9 je pokrenuo protiv JKP Čistoća postupak za naknadu štete, a sud je prvostepenom presudom obavezao Čistoću da TV Kanalu 9 isplati štetu u iznosu od 1.632.000 dinara i 318.000 dinara na ime troškova postupka.

Sud je, navodi Kanal 9, utvrdio da ne postoji ništavost ugovora tv kanala i Udruženja potrošača što je tvrdila Čistoća  jer nije protivan propisima, javnom poretku ili dobrim običajima.

I pored ovakve odluke Privrednog suda u Novom Sadu, u krivičnoj prijavi advokati JKP Čistoća zaključuju da su TV Kanal 9 i Udruženje za zaštitu prava potrošača Prosperitet zaključili ništav ugovor, samo zato da bi stekli protivpravnu imovinsku korist i naneli štetu JKP Čistoća. Oni u krivičnoj prijavi, kako piše Kanal 9, zaključuju “da predmet ugovora i motiv za zaključenje ugovora nije bio obaveštavanje javnosti o radu javnog preduzeća, nego da su informacije tražene jedino iz razloga da bi se podigla tužba za naknadu štete”.

Ovakva reakcija javnog preduzeća došla je u trenutku kada se vodi javna rasprava o novom zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, kojom zakonodavac nastoji da još više ograniči mogućnost javnosti da dođe do informacija.

 Izvor: Kanal9, Insajder

Novi Nacrt zakona predviđa manje dostupnih informacija i teži put do njih: Za vlast konkurentnost iznad prava javnosti

Transparentnost o Nacrtu zakona o dostupnosti informacija: Železnice, Koridori, Dipos… izuzeti od obaveze davanja podataka