Kancelarija za KiM: Dve decenije bez odgovornih za napad na autobus kod Podujeva

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da se danas navršava 20 godina od "jednog od najmonstruoznijih zločina koji su počili albanski teroristi na Кosovu i Metohiji kada je u napadu na autobus 'Niš ekspresa' u Livadicama kod Podujeva poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanici".

Kancelarija za KiM

Kancelarija podseća da su tada poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Кragović, Lazar Milkić, Dragan i Nebojša Vukotić, Snežana i Danilo Cokić - koji je imao svega dve godine.

"Ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije. Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UКČ kojoj smo prethodnih meseci svedočili", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ocenjuje da "ovaj zločin predstavlja i ogledalo i poraz medjunarodne zajednice na Кosovu i Metohiji koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na КiM i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu medjunarodnih snaga bezbednosti".

"Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od medjunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj, ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima i žrtvama makar posle dve decenije donesu mir, a porodicama trunku utehe", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je saopštila da "Vlada Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine".

Putnici Niš ekspresa su se iz centralne Srbije, gde su kao raseljena lica sa KiM bili smešteni, uputili tačno pre 20 godina – 16. februara 2001. ka Gračanici na zadušnice. Aktiviranjem nagazne mine na magistralnom putu Niš – Priština, u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi iz konvoja od sedam autobusa, u kojima su putovali raseljeni Srbi u pratnji švedskih i britanskih jedinica KFOR-a.

Nešto više od mesec dana nakon napada, 19. marta 2001, uhapšena su četvorica Albanaca, osumnjičena za napad – trojica pripadnika tadašnjeg Kosovskog zaštitnog korpusa, pukovnik Celj Gaši, oficir Avdi Behljulji i Jusuf Veli, i kasnije glavnoosumnjičeni Fljorim Ejupi koji nije bio pripadnik KZK, ali je imao kriminalni dosije u Nemačkoj.

Nakon prvostepene presude na 40 godina zatvora, Vrhovni sud Kosova je usled nedostatka dokaza 2009. oslobodio optužbe Fljorima Ejupija.

Tokom godina, istragu su, umesto rezultata, obeležile afere. Jedna od afera je bila i beg Fljorima Ejupija iz američke baze Bondstil 2001. godine, a potom i sudsko oslobađanje ostale trojice uhapšenih, koji su nakon toga dočekani kao heroji u tadašnjem KZK-u i neki od njih su nastavili karijeru.

Tokom godina broj istražitelja se smanjivao, a istraga je slabila. EULEX je potom pokrenuo novu istragu kojom je jedino utvrđeno da iza onog što se dogodilo u Livadicama nije mogla stajati samo jedna osoba.

Dvadeset godina kasnije, nema rezultata istrage. Tokom godina, međunarodni predstavnici ponavljali su da je "veoma važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu". Na 12. godišnjicu od ovog zločina, kada je istraga već bila obustavljena, tadašnja portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević, izjavila je da je EULEX "spreman" da obnovi istragu, ukoliko "bude novih dokaza".

Kako prenosi KoSSev, godišnjica će, kao i prethodnih godina, biti obeležena parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu. Nakon pomena koji je zakazan za 11 sati, održaće se kratak poetski čas posvećen stradalima u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije.

Izvor: Beta, KoSSev