Katalonija proglasila nezavisnost, Madrid preuzima kontrolu

Katalonski parlament proglasio je danas nezavisnost od Španije, javlja Rojters. Za nezavisnost je glasalo 70 od 135 poslanika, 10 je bilo protiv, dok su dva listića bila prazna. Senat Parlamenta Španije je danas odobrio predlog da Vlada preuzme kontrolu nad Katalonijom.

Slavlje u Barseloni nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije

Glasanje su bojkotovali poslanici opozicije. 

Tusk: Za EU se ništa nije promenilo

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da se za Evropsku uniju "ništa nije promenilo" pošto je katalonski parlament danas proglasio nezavisnost, ali i pozvao da se izbegava sila.

EU je do sada podržavala Madrid u krizi oko nastojanja Katalonije da se odvoji od Španije.

"Za EU se ništa ne menja. Španija ostaje naš jedini sagovornik. Nadam se da španska vlada naklonjena snazi argumenta, a ne snazi sile", naveo je Tusk na Tviteru.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija izrazile su danas podršku Španiji i njenom teritorijalnom integritetu, navodeći da ne priznaju nezavisnost Katalonije.

Poslanici regionalnog parlamenta izglasali su početak ustavnog procesa odvajanja od Španije, a zatim su tajnim glasanjem podržali otcepljenje.

Katalonski vodja Karles Pućdemon pozvao je Katalonce da ostanu smireni uoči očekivanih mera španskih centralnih vlasti posle proglašenja nezavisnosti te španske oblasti.

Obraćajući se stotinama okupljenih pristalica nezavisnosti  koji su napunili katalonski parlament, Pućdemon je rekao da "u danima koji slede treba da zadržimo naše vrednosti pacifizma i naše dostojanstvo. U našim i u vašim rukama je izgradnja republike".

Pućdemon je rekao da je Parlament danas ispunio davno željeni korak za koji se borilo i koji je kulminirao mandatom dobijenim na referendumu o nezavisnosti 1. oktobra, koji je, medjutim, centralna vlast Španije zabraila. 

Premijer Španije Marijano Rahoj takođe je pozvao građane Španije da ostanu mirni nakon ove odluke, prenosi AP.

"Pravna država će vratiti legalnost u Kataloniji" - napisao je Rahoj danas na Tviteru neposredno nakon proglašenja nezavisnosti.

Raprava u katalonskom parlamentu trajala je nekoliko sati, na kojoj su se postojale oštre podele po pitanju nezavisnosti. 

Ranije je portparol radikalne levičarske, secesionistički nastrojene partije Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) Karles Riera rekao je da je Katalonija spremna da ostvari ono što separatisti nazivaju pravom tog španskog regiona na samoopredeljenje, prenosi AP.

„Danas smo spremni da učinimo istorijski korak. Danas postajemo politički entitet s pravom na samoopredeljenje i mi ga ostvarujemo“, istakao je on.

Vlada Španije preuzima kontrolu nad Katalonijom

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da raspušta katalonski parlament i saziva prevremene regionalne izbore za 21. decembar, najavljujući mere vlade posle proglašenja nezavisnosti u parlamentu Katalonije.

On je takođe smenio katalonskog vođu Karlesa Pućdemona i njegovu vladu, prenosi agencija Frans pres.

Rahoj je ovo izjavio posle hitnog sastanka vlade sazvanog da donese mere nakon katalonskog proglašenja nezavisnosti.

Rahoj je rekao da je ovakvo "bez presedana" nametanje direktne vladavine nad Katalonijom neophodno da bi se "povratila normalnost" u regionu.

Senat je usvojio uvođenje vanrednih mera u Kataloniji, u skladu s Članom 155. Ustava Španije. To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest meseci, do održavanja prevremenih izbora.

Te mere predviđaju i smenjivanje katalonske vlade.

Karlos Karisoza, portparol Građanske partije koja se zalaže za jedinstvo Španije, pocepao je primerak predloga zakona o proglašenju nezavisnosti tokom današnje rasprave uoči očekivanog glasanja u katalonskom parlamentu, prenosi AP.

„Sa ovim papirom pretvarate Katalonce koji vas ne slede u siročad bez vlade i zato vam Građanska partija neće dopustiti da uništite Kataloniju“, istakao je Karisoza.

On je naveo da je "danas tužan i dramatičan dan u Kataloniji, kada secesionisti izvode puč protiv demokratije u Španiji".

Hiljade ljudi okupljeno ispred katalonskog parlamenta pozdravilo je današnju odluku. Oni su podršku separatistima pružili nekoliko sati uoči glasanja u parlamentu te španske pokrajine. Katalonski separatistički nastrojeni poslanici su prethodno danas podneli predlog o glasanju na predstojećoj sednici regionalnog parlamenta o uspostavljanju republike nezavisne od Španije.

Špansko tužilaštvo: Optužnice zbog glasanja

Španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je danas portparol tužilaštva.

Portparol, koji je tražio da mu se ne navodi ime, rekao je da tužilac razmatra da li bi optužnice trebalo da budu ograničene na katalonsku vladu, koju predvode predsednik Karles Pućdemon i potpredsednik Oriol Žunkeras, ili da uključi i lidere parlamenta i poslanike koji su danas glasali za proglašavanje nezavisnosti.

On je rekao da bi optužnice mogle biti podignute u ponedeljak.

Po španskom krivičnom zakonu, pobuna se može kazniti sa do 25 godina zatvora, ili na kraću kaznu ako pobuna nije dovela do nasilja.

Izvor: Beta, B92, N1