Katalonski separatisti protestovali u Briselu

Nekoliko stotina pristalica za nezavisnost španske oblasti Katalonije okupilo se danas u Briselu gde su pozvali Evropsku uniju da "brani demokratiju" te pokrajine u ime "vrednosti na kojima počiva Evropa".

Protest katalonskih sparatista u Belgiji

Okupljeni u parku u blizini evropskih institucija nosili su plakate na kojima piše "Osloboditi političke zatvorenike" ili "Sramota za Evropu".

Smenjeni lider Katalonije Karles Pućdemon, koji se nalazi u Briselu, nije došao na protest u organizaciji udruženja koje su aktivne u zemljama Beneluksa.

Pućdemon je nedavno izjavio da se sklonio u Brisel jer su mu prava u Belgiji više garantovana nego u Španiji. Rekao je i da je spreman da ode u zatvor na 30 godina ukoliko bi u Španiji imao pošteno suđenje.

Jedan od smenjenih članova katalonske vlade Antoni Komin, koji je napustio Kataloniju zajedno sa Pućdemonom, izjavio je na skupu da budućnost Evrope zavisi od sudbine Katalonije.

"EU je izgrađena kako se ne bi nikada vratili fašizam i totalitarizam", ocenio je on.

Na skupu su pored zastave Katalonije, viđene zastave Flandrije, Valonije i Baskije.

Podsetimo, više stotina hiljada ljudi okupilo se juče u Barseloni zahtevajući oslobađanje desetorice uhapšenih katalonskih političara koji se zalažu za nezavisnost Katalonije. Prema podacima gradske policije, na mitingu je učestvovalo 750.000 ljudi.

U zatvoru se nalazi osam članova raspuštene katalonske vlade i dvojica aktivista za nezavisnost Katalonije. Šest optuženih poslanika raspuštenog regionalnog parlamenta je u četvrtak pušteno da se brane sa slobode.

Izvor: Beta