Kertesu ukinuta oslobađajuća presuda i naloženo ponovno suđenje

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je prvostepenu oslobađajuću presudu Mihalju Kertestu, direktoru Uprave carine u vreme Slobodana Miloševića i bivšem funkcioneru SPS-a, a danas članu SNS-a, u postupku za šverc cigareta. Osim Kertesu, prvostepena presuda je ukinuta i naloženo je novo suđenje i Bojani Jeremić, udovici ubijenog Vladimira Kovačevića Trefa, kao i Miodragu Praviloviću i Predragu Jovančiću.

Mihalj Kertes

Ponavljanje postupka naloženo je, kako se može videti iz obrazloženja Apelacionog suda, zbog bitnih povreda krivičnog postupka.

U odnosu na Bojanu Bajrušević Jeremić, udovicu ubijenog Vladimira Kovačevića Trefa, koja je prvostepenom presudom osuđena na pet godina zatvora, Apelacioni sud je usvojio žalbe i Tužilaštva i odbrane i ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda jer je nerazumljiva.

Apelacioni sud odlučio je da odbije optužbu protiv Valentina Petrova kojeg tužilaštvo sumnjiči da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica zbog zastarelosti.

„Optužnicom Tužioca za organizovani kriminal Petrovu je stavljeno na teret da je radnje produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica izvršio u periodu od 21. septembra 1996. godine pa do 19. marta 1997. godine, a kako je kod izvršenja ovog krivičnog dela zaprećena kazna zatvora od dve do deset godina, to je Apelacioni sud našao da je u međuvremenu u svakom slučaju nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja u odnosu na ovog okrivljenog i to 19. marta 2017. godine, “ navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Podsetimo, Mihalj Kertes, bivši funkcioner SPS-a, a danas član SNS-a, prvostepenom presudom je u februaru prošle godine oslobođen u još jednom postupku za šverc cigareta devedesetih. Ta presuda je doneta posle 10 godina.

Protiv Kertesa su vođena tri postupka za šverc cigareta, u kojima je bio saoptuženi u tri različite grupe.

Jedan postupak se odnosi na grupu čiji je vođa, prema nalazima policijske akcije Mreža, bio Marko Milošević, drugi na grupu čiji je vođa bio Siniša Stojičić, a treća na čijem je čelu kao osumnjičeni bio označen Stanko Subotić Cane, koji je u međuvremenu oslobođen.

Insajder se švercom cigareta u vreme Miloševićeve vlasti bavio u serijalu Mreža 2006. godine.

Otkriveno je, između ostalog, koliko su važnu ulogu u švercu cigareta imale, prema policijskim podacima, i državne institucije - Savezna uprava carina, odnosno Mihalj Kertes i DB, odnosno prvo Jovica Stanišić, pa onda i Radomir Marković.

Na saslušanju 17. aprila 2003. Kertes je rekao da ga je supruga bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Mira Marković često zvala telefonom i zahtevala da se u zemlju bez kontrole propusti roba koja ulazi za preduzeće Tref Rent a Car.

Ceo serijal Insajdera o švercu cigareta devedesetih možete pogledati na sledećem linku.

Izvor: Insajder