Kineska banka kao preduslov investicija Kine u Srbiji

Današnjim otvaranjem Kineske banke u Beogradu ekonomski odnosi Kine i Srbije ulaze u novu fazu. S obzirom na to da je cilj dolaska Kineske banke finansiranje kineskih projekata u Srbiji i regionu, prema rečima predsednika Srbije Tomislava Nikolića, očekuje se "eksponencijalni rast investicija u Srbiju".

Otvorena Kineska banka u Beogradu

"U tom smo uverenju i zbog činjenice da je ova banka počela finansiranje Železare u Smederevu. Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo Hestila, naša železara će poslovati bolje nego ikada u svojoj istoriji", rekao je Nikolić na svečanosti u Palati Srbija.

Kineska banka četvrta po visini kapitala u svetu

Kineska banka će u Srbiji poslovati pod imenom Bank of China Srbije a.d. Beograd.

Kineska banka osnovana je 1912. u Šangaju i danas posluje u 51 državi sveta. Ta banka se bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima i lizingom aviona.

Prema podacima časopisa Bankar, Kineska banka je četvrta po visini kapitala među 1.000 banaka u svetu, a na isto mesto je po tržišnoj vrednosti svrstava i Fords global 2000. Na kraju 2015. ukupna aktiva te banke je dostigla 2.590 milijardi dolara.

Kineska banka je 2013. počela da radi u Mađarskoj, 2015. je otvorila filijalu u Pragu, a 2016. u Beču.

Predsednik Upravnog odbora Kineske banke Guoli Tijan rekao je da se nada da će njenim otvaranjem biti produbljena saradnja dve zemlje, u korist privrede i stanovništva.

On je istakao da se poslednjih godina unapređivala ekonomska saradnja Srbije i Kine i da je Srbija postala prvi strateški partner Kine u regionu.

Po njegovim rečima, otvaranje te banke u Srbiji je dokaz prijateljstva dve zemlje.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang je izjavio da Kineska banka u Srbiji neće izneveriti očekivanja, već će produbiti stratešku saradnju.

"Dolazak banke je posledica dogovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Kine Si Đinpinga o strateškom partnerstvu", podsetio je Li Mančang.

Ta banka će, kako je istakao ambasador, pružati usluge zemljama iz regiona - Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i zemljama SFRJ.

Projekat „Jedan pojas - jedan put“ motor za investicije

Posle Smederevske železare, Pupinovog mosta i drugih infrastrukturnih projekata, naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, dolaskom Kineske banke stvoreni su svi preduslovi za ekonomsko širenje Kine u Srbiji.

Osnovni cilj dolaska Kineske banke u Srbiju jeste finansiranje investicija Kine u Srbiji.

Jačanje prisustva Kine u Srbiji povezano je s infrastrukturnim projektom "Jedan pojas - jedan put", koji se smatra nosećim projektom promocije spoljne i ekonomske politike Pekinga, a čiji je cilj oživljavanje tzv. Puta svile, drevnog trgovinskog i transportnog puta od  Šangaja do Berlina.

Zapadni Balkan je jedan od ključnih regiona duž projekta, ali mnogi smatraju Mađarsku bazom kineskog projekta u Evropi. Državna Kineska razvojna banka je dala kredit od milijardu evra za razvojne projekte Mađarske i Kine.

U okviru saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koja je pokrenuta 2012. na predlog Pekinga, Kinezi su pokrenuli nekoliko infrastrukturnih i energetskih projekata u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Među njima su pruga Beograd-Budimpešta i njena proširena i unapređena verzija, kao i kopneno-morska ekspresna linija Kina-Evropa, koja će biti model transnacionalnog infrastrukturnog projekta u ovoj oblasti.

Kupovina Železare Smederevo je najveća kineska investicija u Srbiji. Pošto je Hestil zvanično preuzeo Smederevsku železaru, Evropska unija je pokrenula istragu protiv Srbije zbog nezakonitog snižavanja cene čelika.

Prema pisanju Politike, istraga je pokrenuta na osnovu dokaza koje su dostavili evropski proizvođači čelika, a predmet istrage se odnosio na period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016, kada je Železarom upravljao HPK inženjering, na čelu s Peterom Kamarašom. Zaključci istrage nisu zvanično poznati, ali mediji su pisali da je reč o komplikovanim procesima.

Vodeći se primerom Železare, premijer Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle godine izjavio je kako želi da neka od kineskih kompanija preuzme i RTB Bor jer država nema rešenja za gubitke tog državnog preduzeća.

Ministar finansija: Kineska banka naš put ka kineskom tržištu

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da su otvaranjem banke srpsko-kineski odnosi ušli u novu fazu.

"Kineska banka treba ne samo da podrži kineske kompanije, već i da srpskim približi kinesko tržište", rekao je Vujović.

On je ocenio da će se otvaranjem Kineske banke produbiti kvalitet saradnje dve zemlje i da se očekuje da Srbija preko te banke jeftinije finansira svoj dug.

"Banka će doprineti i koristima koje koji nisu usmereni samo na kratkoročno finansiranje, već i na dugoročno, kako zahtevaju projekti u energetici", rekao je Vujović.

On je tokom govora podsetio i da je kineska Izvozno-kreditna banka u Srbiji finansirala više projekata, vrednih oko dve milijarde evra.