Kisić Tepavčević: Krizni štab preporučio da postojeće mere protiv koronavirusa ostanu na snazi

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je nakon sednice Kriznog štaba da je medicinski deo ovog tela ocenio da su postojeće mere protiv koronavirusa dale rezultate i da je odlučeno da i dalje ostanu na snazi. 

Krizni štab Foto: Srđan Ilić

Kisić Tepavčević je pojasnila da se odluka o zadržavanju mera odnosi na obavezan PCR test za ulazak u zemlju, kao i na rad ugostiteljskih objekata do 20 časova.

Prema važećim merama koje su donete uoči Nove godine, zabranjeno je i okupljanje više od pet ljudi, obavezne su maske u zatvorenom, a radno vreme prehrambenih prodavnica je do 21 sat.

Ministarka je izjavila i da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine, kao i da je na osnovu epidemiološke situacije procenjeno da su uslovi takvi da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara.

"Nastaviće se pohađanje osnovnih i srednjih škola po dinamici kakva je bila pre raspusta", objasnila je ona.

Najavila je i da će, s obzirom na pad učestalosti oboljevanjam Institut Banjica početi da radi u nekovid režimu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je ranije danas da će Ministarstvo postupiti u skladu s preporukama koje bude doneo Krizni štab, navodeći da postoji stalna komunikacija sa Institutom za javno zdravlje i da su njihove procene da nema razloga za prolongiranje početka drugog polugodišta.

Upitan kom modelu nastave je Ministarstvo bliže, Ružić kaže da smatra da je verovatniji model nastave koji je važio pre uvođenja potpune onlajn nastave, što znači da su đaci starijih razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci išli u škole kombinovano, po grupama.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa, ministarka Kisić Tepavčević ističe da ona ide svojim nesmetanim tokom.

U Srbiju su danas stigle dodatne količine vakcina kompanija Fajzer/Biontek, a Kisić Tepavčević je rekla da će vakcina dolaziti svake nedelje i da će vakcinacija biti nastavljena po prioritetima.

Izvor: RTS, Insajder