Kisić Tepavčević: Nemamo nijedno žarište koronavirusa, sporadični slučajevi širom zemlje

Zamenica direktorke Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je na današnjoj konferenciji za medije da u Srbiji trenutno ne postoji nijedno zarište koronavirusa, već da postoje sporadični slučajevi širom zemlje.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić

„Stabilan je broj pregleda u kovid ambulantama, ne raste, ali se i ne smanjuje. Na nedeljnom novou manji je broj hospitalizacija. Međutim, imajući u vidu epidemiološku situaciju oko nas, to može brzo da se promeni“, napomenula je.

Ona je istakla da je trenutno najveći broj zaraženih u Beogradu.

Kisić Tepavčević je ponovila proceduru za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

„Nakon ulaska u zemlju svi naši građani su u obavezi da se u naredna 24 sata prijave na portal e-zdravlja. Imaju i mogućnost ispunjavanja testa samoprocene. I takođe u obavezi su da i 10 dana nakon dolaska ponove tu istu proceduru – prijave i odjave“, rekla je ona i napomenula da svako kome se pojave simptomi treba da se javi u kovid ambulantu.

Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković naveo je da je situacija u Vojvodini „stabilna ali nesigurna“.

„Dnevno imamo ispod 50 hospitalizovanih. Trenutno u KCV imamo 14 pacijenata, troje na respiratoru. Dnevno registrujemo faktički jednocifren broj novozaraženih u pojedinačnim graovima Vojvodine“, rekao je Gojković.

On je istakao da je zdravstveni sistem resetovan i da sve ustanove pokušavaju da ono što je u prethodnom periodu „propušteno“ što više nadoknade, do nekog sledećeg perioda kad ponovo bude povećanje obolelih.

Gojković je rekao da su zvanični samo podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“, urađeni po metodologiji koja se uvek koristi, a da su svi ostali podaci o epidemiji koronavirusa koji se objavljuju „spekulacija“ odnosno nagađanje.

„Ne znam koju je metodologiju koristio NIN", rekao je Gojković odgovarajući na pitanje o napisu tog nedeljnika da je u julu bilo mnogo više zaraženih nego što je zvanično bilo saopšteno.

NIN je, kako je novinar naveo, prikupljao podatke po okruzima, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja.

„Mi se oslanjamo isključivo na Institut za javno zdravlje Srbije Batut koji ima sve proverene informacije. One dolaze od bolnica, domova zdravlja, zavoda i drugih instituta. Tako da imaju apsolutnu sliku šta se dešava u Srbiji“, rekao je Gojković.

Zamenica direktorke tog instituta, Darija Kisić Tepavčević, navela je da se prijavljivanje bolesti obavlja godinama, a ne tek od ovogodišnje pojave koronavirusa.

„To je zakonski regulisano, postoji decenijama... i postoji jedan jedini metodološki ispravan način u prijavi zaraznih bolesti i smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tom bolešću“, rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: Insajder