Kisić Tepavčević: U Srbiji nema intenzivnog žarišta koronavirusa, pod nadzorom 71.000 povratnika iz inostranstva

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da je Srbija u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje od koronavirusa, ali da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Iznela je podatak da je u ovom trenutku više od 71.000 građana Srbije koji su se vratili iz inostranstva trenutno pod nadzorom, a da je 118 njih imalo određene simptome.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Iliić

Kisić Tepavčević je za RTS rekla da je u toku ove nedelje rizik obolevanja u populaciji za oko 19 odsto veći nego što je bio prethodne nedelje, ističući da su to su još uvek izuzetno niske stope, sa vrednošću ispod 10 na 100.000, kao i da smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje.

„Međutim, iskustva iz drugih zemalja su apsolutno pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Iskustvo iz Slovačke, Češke, Izraela nam govori da moramo da budemo pripremni i da učinimo sve da zadržimo ovakvu epidemiološku situaciju“, naglasila je doktorka.

Dodala je da imamo značajno manji rizik za obolevanje nego sve zemlje u Evropi i okruženju, ali je dodala da ne zna da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer je epidemiološka situacija nesigurna gde god imamo cirkulaciju virusa.

Kada je reč merama nadzora putnika u međunardonom saobraćaju, Kisić Tepavčević je rekla da je trenutno pod nadzorom više od 71.000 ljudi, a njih 118 je imalo određene simptome nakon testa samoprocene koji su ukazivali na prisustvo ove virusne infekcije.

Poslednjih dana, kako kaže, najveći broj građana koji dolazi u našu zemlju je sa područja BiH, iz Crne Gore i Hrvatske.

Zamenica direktora Batuta je istakla da je najveći apsolutni broj obolelih u glavnom gradu logičan, jer ima najveći broj stanovnika.

Naglašava da su istraživanja pokazala da se većina njih zarazila na proslavama.

„Epidemiološko ispitivanje svakog potvrđenog slučaja je pokazalo da je to pre svega odlazak na neka slavlja i noćna dešavanja i da je to pre svega faktor rizika, a da je onda dolazilo do prenošenja u okviru same porodice“, objasnila je Kisić Tepavčević dodajući da je to bio razlog zbog čega je Krizni štab ograničio rad ugostiteljskih objekata do 23 sata.

Prema njenim rečima, sporske manifestacije ubuduće biti održavane bez publike, jer bi se u ovom momentu, kako kaže, svako takvo okupljanje smatralo visoko rizičnim.

Istakla je da u ovom momentu nemamo nijedno mesto sa intezivnom zonom žarišne transmisije, već da su to sporadični slučajevi.

„Svaki potencijalni rezervoar infekcije, odnosno osoba koja u tom momentu ima virus u sebi, može da bude veliki rasadnik ako se ne pridržavamo preventivnih mera“, rekla je ona.

Izvor: RTS