Kisić Tepavčević: Zaraženih pet do deset puta više od broja potvrđenih slučajeva

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić kaže za RTS da na veruje da je kaznena politika nešto što će pomoći da pobedimo virus, već samo odgovornost i kolektivna svest.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Iliić

Doktorka Darija Kisić rekla je da se procenjuje da u odnosu na broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze imamo najmanje pet do deset puta više osoba kod kojih infekcija nije prepoznata.

"To je jedan lanac koji je prilično dugačak kada su upitanju potencijalni nosioci infekcije. Takva je priča širom sveta, ne samo kod nas. Zato je kompletan koncept prevencije da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije, pa čak i osobe koje su preležale ovu bolest, jer smo videli da postoji mogućnost reinfekcije, objašnjava doktorka Kisić za RTS.

Navodi da je poslednjih dana odnos broja hospitalizovanih i otpuštenih oko plus 200 u korist primljenih pacijenata.

"Na današnji dan su hospitalizovane 292 osobe, a otpuštene su 102. U odnosu na broj zaraženih svakog dana, oko 15 odsto ima srednje tešku ili tešku pneumoniju koja zahteva hospitalizaciju", kaže Kisićeva.

Ističe da je lako izračunati kada će se svi bolnički kapaciteti popuniti ako nastavimo ovom dinamikom.

"Ideja je da smo uvek par dana ispred. Imamo još uvek kapacitete koje možemo otvarati, a za koje smo se nadali da neće biti potrebni. Još uvek ima bolnica koje bi mogle da se prevedu u kovid sistem", naglašava Kisićeva.

Ističe da je sada sve podređeno osobama koje imaju teži oblik kliničkog ispoljavanja kovida 19, ali da su i dalje glavni uzrok umiranja u Srbiji nezarazne bolesti, pa da deo kapaciteta zdravstvenog sistema mora biti ostavljen takvim pacijentima.

Doktorka Kisić Tepavčević kaže da je ljudski da članovi Kriznog štaba ponavljanjem istih izjava iritiraju građane, pa se kod njih bude i negativne emocije.

"Vidimo da to nije tako samo kod nas, već širom sveta. Svima nam se promenio život i nadamo se da će to da se završi u nekom doglednom vremenskom periodu. Moramo da shvatimo da smo svi na jednoj strani, a virus na drugoj. Moramo da se udružimo u borbi", naglašava doktorka Kisić.

Kaže da se nekada i članovi njene porodice ljute što propagira sprovođenje određenih mera, ali da kazne svakako nisu rešenje.

"Ne verujem da je kaznena politika nešto što će pomoći da pobedimo virus. To mora da bude kolektivna svest. Niko ne može da me ubedi da je neka novčana kazna iznad želje da ostanemo zdravi", ističe Kisićeva.

Podseća da ćemo sada imati i zakonski okvir za sprovođenje sankcija, ali smatra da kolektivna svest i odgovornost mora da bude iznad svega.

Izvor: RTS