Ko štiti interese penzionera – Vlada ili MMF

Samo šest meseci nakon što je Fiskalni savet prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu sugerisao da bi trebalo ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzija jer za tim više nema potrebe, isto stanovište zauzela je i misija Međunarodnog monetarnog fonda. Ovaj predlog MMF-a, međutim, za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić za sada nije prihvatljiv, bar ne u formi koju ova međunarodna institucija predlaže.

Ana Brnabić

Misija MMF-a, sa kojom od ponedeljka Vlada pregovara o novom aranžmanu, procenjuje da je došlo vreme da se penzije u Srbiji vrate na nivo od pre četiri godine kada su zbog ekonomske krize i finansijske konsolidacije zemlje smanjene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, ima drugačiju računicu.

„MMF traži da se drastično povećaju penzije onima koji imaju više od 50.000 dinara, a da se ni za dinar ne povećaju penzije onima koji imaju ispod 25.000, a to je 61 odsto penzionera“, tvrdi Vučić.

On dalje navodi da MMF traži i da se minimalno uveća penzija za ljude koji imaju 30.000 dinara penziju, a to znači, kako kaže, da većina penzionera ništa ne bi dobila od narednog povećanja.

„Ja sam za zaštitu najsiromašnijih, ali videćemo kako će vlada da odluči“, rekao je Vučić i dodao da sve zavisi od toga kakvo bude stanje u budžetu i privredna kretanja za tri meseca.

Sličnu računicu i razloge zbog kojih ne treba ukinuti Zakon o privremenom smanjenju penzija iznela je i premijerka Ana Brnabić.

“Važno je da o tome razmišljamo racionalno, ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži na pređašnji nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera umanjujete penzije”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, već duže vreme se o tome razgovara sa MMF-om, a ona će sama za nekoliko dana imati sastanak sa njihovim predstavnicima.

“Ne možemo jednostavno da kažemo - taj zakon se ukida, zato što nikome nećemo umanjiavti penzije. Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na jedan normalni sistem, da se dvogodišnje usklađuju penzije, sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati”, rekla je premijerka.

Pitanje ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija nije pokrenuto prvi put. O tome se polemisalo i krajem prošle godine kada je usvajan budžet Srbije za 2018. godinu. Tada je Fiskalni savet ocenio da više ne postoje razlozi zbog kojih su penzije smanjene, te da Zakon treba ukinuti.

„Razlog sa smanjenje penzija je bila potencijalna kriza javnih finansija i javnog duga. Sada sa 2018.  bužet je uravnotežen, dug počinje da pada, plate i penzije se povećavaju. Zato nema razloga da se i dalje drži taj privremeni zakon”, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović za Insajder.

Takva ocena je tada naišla na oštre kritike pre svega predstavnika vladajuće koalicije na Odboru za finansije. I to nije bio prvi put da se ocene Fiskalnog saveta osporavaju. Ista situacija je bila i 2012. godine kada je to telo predlagalo zamrzavanje plata i penzija, što je tada naišlo na burne reakcije predstavnika vlasti. Ipak, 2014. Vlada Srbije nije mogla da računa samo sa zamrzavanjem penzija i plata, već je morala da ih smanji. Privremena mera smanjenja penzija je na snazi već četiri, umesto planirane tri godine.

 Izvor:Insjader;Beta