Ko su kandidati za članove Nadzornog odbora za izbore: glumac, novinar, prvak opere, producent, inženjer…

Skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmotrio je danas predlog Vlade i poslaničkih grupa za članove Nadzornog odbora za praćenje izbornog procesa u 2020. godini, navodi se na sajtu Skupštine Srbije.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Vlada Srbije je za članove odbora kandidovala profesora Branka Rakića; Miodraga Savovića, savetnika za pravna pitanja; Ivonu Pantelić, novinara-prezentera; Jelenu Milenković Orlić, profesorku nemačkog jezika i književnosti i Aleksandra Stamatovića, prvaka Opere.

Poslanička grupa Srpske napredne stranke kandidovala je  glumca Svetislava Goncića, producent Branislav Klanšček predlog je poslaničke grupe ADP, LSV i SDA Sandžaka, Stranka moderne Srbije predložila je saobraćajnog inženjera Dragana Varagića, a Srpska radikalna stranka naučnog savetnika Nikolu Žutića.

Predlozi odbora su, kako se navodi u dokumentu koji možete pogledati na sledećem linku, prosleđeni Skupštini na usvajanje.

Kako je prethodno saopštila Vlada Srbije, članovi Nadzornog odbora biće zaduženi za praćenje predizbornih aktivnosti i ukazivanje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika u izbornom postupku.

„Ovo telo kontrolisaće rad sredstava javnog informisanja u primeni zakona koji se odnosi na obezbeđivanje ravnopravnih uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata izbornih lista. Takođe, predlagaće mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa i obraćaće se javnosti kada je neophodno zaštititi moralni integritet ličnosti kandidata“, navedeno je u saopštenju.

Nadzorni odbor ima obavezu da upozorava na postupke političkih stranaka, organa uprave, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata.

„Ukoliko neko od učesnika u izbornoj kampanji ponašanjem poziva na nasilje, širi nacionalnu, versku ili rasnu mržnju ili podstiče na neravnopravnost polova, Nadzorni odbor će, bez odlaganja, dati inicijativu za pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima“, navode iz Vlade Srbije.

Izvor: Insajder