Kocijančič kosovskim vlastima: Povucite odluku o podizanju taksi, one su provokativne i uvredljive

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič danas je još jednom zatražila od Vlade Kosova da odmah povuče odluku o podizanju taksi na robu iz Srbije na 100 odsto, napominjući da su one provokativne i uvredljive.

Maja Kocijančič

Portparolka EK Maja Kocijančič navela je danas da je upoznata sa ostavkama gradonačelnika sa severa Kosova i istakla da je „EU od početka bila jasna u stavu da su takse na robu iz Srbije i BiH kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova“.

"Vlasti na Kosovu moraju odmah da povuku ove mere. Sve akcije, mere i izjave, koje su provokativnog i uvredljivog karaktera, su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu s ciljem normalizacije odnosa", poručila ja Kocijančič.

I ranije su zvaničnici Evropske komisije reagovali na uvođenje taksi na robu iz Srbije. Federika Mogerini je prošle nedelje takođe zatražila od kosovskih vlasti da hitno povuku tu odluku, a isto je zahtevao i Johanes Han, evropski komesar za proširenje.

Pompeo: Ukinite takse, sarađujte sa Srbijom

Sličnu poruku poslao je danas i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji se sastao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. Kako je saopštio Stejt department, Pompeo je pozvao Prištinu da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem EU.

"On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije", navedeno je u saopštenju.

Zbog uvođenja taksi na srpsku robu i nedavnih hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici, četiri srpska gradonačelnika na severu Kosova jutros su podnela ostavke, a opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić usvojile su Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih kontakata s Prištinom.

Na poziv SAD-a da ukinu nedavno uvedene takse, savetnik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi je rekao da će pre pasti kosovska vlast, nego što će povući odluku o taksama na srpske proizvode.

Izvor: Beta, Insajder