Kodeks usvojila Skupština, ali ne i poslanici: Martinović ponovo etiketira medije i nevladine organizacije

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ na današnjoj sednici izneo je niz optužbi na račun pojedinih medija i nevladinih organizacija tvrdeći za neke i da su "kriminalna udruženja, da ne plaćaju porez u Srbiji i dažbine, da su im projekti  netransparentni", da su to organizacije vlada nekih stranih država, a njihovi šefovi politički angažovani. Ovo je samo poslednji u nizu sličnih napada koji se čuju sa skupštinske govornice i za sada su prolazili nekažnjeno. Ove nedelje ističe rok da se nadležni Administrativni odbor izjasni na prvu od ranije podnetih žalbi za kršenje Kodeksa poslanika.

Aleksandar Martinovic. Foto: Srđan Ilić

Narodni poslanik Aleksandar Martinović izneo je danas niz optužbi na račun programskog direktora nevladnine organizacije “Crta” Raše Nedeljkova, kao i direktorke „Crte“ Vukosave Crnjanski za koju je čak naveo i u kojem naselju i u kolikom stanu živi i marku automobila koji vozi.

„Sad ja vas pitam, kolege narodni poslanici, koje svakog dana zasipaju lažima, neistinama prikrivajući svoje sopstveno bogatstvo: Ko od vas u Beogradu ima stan od sto kvadrata, i ko od vas vozi novi džip? Ne vozi niko, ali vozi Raša Nedeljkov, ali vozi Vukosava Crnjanski!“, rekao je Martinović u Skupštini.

Dodao je da je sedište nevladine organizacije Crta u „vili na Dedinju koja se može porediti s ambasadama“ i pozvao građane i poslanike da se raspitaju gde je to.

Martinović je rekao da je na sajtu našao podatak da je pojedine projekte Crte finansirao USAID sa 1.200.000 dolara, tvrdeći da je on izračunao da ti poslovi „nisu mogli da koštaju toliko“, pa je pitao „gde je nestao milion dolara dobijenih od Amera?“.

On je i urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića optužio da „pere novac preko aplikacije“.

Martinović je u replici koja je trajala nekoliko puta duže od dopuštena dva minuta, tako odgovorio poslaniku SPS-a Đorđu Milićeviću koji je stao u odbranu Martinovića od nevladinog sektora.

Prijave pred Administrativnim odborom

Poslanici Skupštine Srbije zaštićeni su krivične ili druge odgovornosti poslaničkim imunitetom, ali osim elementarnog vaspitanja i razumevanja demokratije, ponašanje poslanika trebalo bi da reguliše i Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Poslednji je usvojen 24. decembra 2020. i predviđa da narodni poslanik ličnim primerom predstavlja uzor etičkog ponašanja nosioca javne funkcije. Takođe predviđa da se poslanici pristojno i sa dužnom pažnjom i poštovanjem odnose prema građanima, da govorom ne podstiču mržnju i nasilje, da ne podstiču predrasude i stereotipe.

Iz organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) u vezi sa najnovijim napadima nisu se oglašavali, ali jesu u vezi sa prethodnim i to tako što su Administrativnom odboru podneli do sada četiri prijave protiv pojedinih poslanika upravo zbog kršenja Kodeksa usvojenog u decembru prošle godine.

Do kraja ove nedelje nadležni Odbor bi trebalo da se izjasni o prijavi Crte i Otvorenog parlamenta protiv poslanika liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Marka Atlagića zbog toga što je, kako se navodi u prijavi, u izlaganju 10. februara svesno i s namerom vređao Albance nazivajući ih ‘šiptarima’.

Po zakonu, narodni poslanik može da priča šta hoće – ni ugrožavanje bezbednosti drugih nije kažnjivo

Prijave su podneli i protiv poslanika SNS-a Nebojše Bakareca koji je uz tvrdnju da postoji zavera protiv predsednika Aleksandra Vučića, sa skupštinske govornice uputio indirektnu pretnju bivšem šefu BIA Saši Vukadinoviću. Pokazujući fotografiju iz Trsta koju su objavili pojedini tabloidi, a na kojoj se vide Vukadinović i Dragan Đilas, Bakarec je upitao „Šta je drugo nego kovanje zavere?”. Zatim je otišao korak dalje: “To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Zamislite da se bivši šef Federalne službe bezbednosti sastaje sa (Aleksejem) Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji? Tako što te više nema“.

Treću prijavu Otvoreni parlament podneo je protiv poslanika SNS-a Vladimira Orlića koji je na svom Tviter nalogu podelio objavu kojom se etiketiraju novinarske redakcije.

Četvrta prijava je podneta protiv poslanika Aleksandra Martinovića jer je, prema oceni Otvorenog parlamenta, tokom sednice 10. marta 2021. koristio u govoru reči kojima podstiče mržnju i nasilje.

On je u svom obraćanju udruženje građana Crta i inicijativu Otvoreni parlament, kao i univerzitetske profesore optužio da su pokušali da izvrše državni udar i ubistvo predsednika Republike, a zatim dodao da će se narodni poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić - Za našu decu” obračunavati sa njima. Uputio im je pretnju da će da udaraju najsnažnije “sve one koji su sami sebe stavili u tu vreću” dok se, kako je rekao, vreća ne pocepa.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) je zbog ovog izlaganja i od Republičkog javnog tužilaštva zatražio  pokretanje postupka kojim bi se ispitali navodi o umešanosti te organizacije civilnog društva u pokušaj državnog udara i ubistva predsednika Aleksandra Vučića, koje su u Narodnoj skupštini izneli poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

"Ako Orlić i Martinović imaju osnovana saznanja i dokaze koji inkriminišu CRTU, moraju hitno da ih iznesu pred tužiocima. U suprotnom, biće jasno da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom i ogrezli u govor mržnje, neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama", navodi se u saopštenju.

CRTA dodaje da nema mogućnost da tuži poslanike, zbog imuniteta koji ih štiti od krivične i svake druge odgovornosti za poruke koje šalju javnosti, ali da je dužnost tužilaštva "da istraži tako ozbiljne optužbe".

Izvor: Insajder