Koizvestioci Saveta Evrope zabrinuti zbog finansijske istrage medija i NVO u Srbiji

Koizvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za monitoring Srbije Ijan Lidel-Grendžer  i Pjero Fasino izrazili su zabrinutost zbog finansijske istrage istaknutih nevladinih organizacija i medija u Srbiji.

Savet Evrope (logo)

"Duboko smo zabrinuti zbog informacija da je Uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula finansijsku istragu za više od 50 istaknutih aktivista, nevladinih organizacija, istraživačkih medija među kojima je i Inicijativa mladih za ljudska prava, prošlogodišnji dobitnik priznanja za Vaclav Havel koje PS SE dodeljuje borcima za ljudska prava.

U zajedničkom saopštenju Grendžer i Fasino navode da su "za živu demokratiju potrebni živo civilno društvo i nezavisni mediji koji mogu da deluju u sigurnom okruženju" dodajući da "nevladine organizacije i istraživački mediji doprinose obezbedjivanju  temeljnog nadzora javnih institucija što dovodi do neophodnih provera i procena u demokratskom društvu".

"Iako je transparentnost svih organizacija i institucija legitiman i potreban zahtev, svaka istraga trebalo bi da bude propisno obrazložena, na temelju jasnih i pravnih kriterijuma", ističe se u saopštenju uz poziv vlastima Srbije da se "uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli predstavljati zastrašivanje ili dovesti do neosnovane kriminalizacije tih organizacija".

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak od 20 pojedinaca i 37 organizacija ili udruženja za koje je od banaka zatražila uvid u sve njihove novčane transakcije od 1. januara 2019.

U zahtevu koji je Uprava uputila bankama, a u koji je, kako se navodi, Njuzmaks Adria imao uvid, podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Na spisku onih za koje je Uprava je tražila podatke su, između ostalih, NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola. Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, CANVAS, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava...

Više od 140 organizacija civilnog društva, medija, grupa građana i pojedinaca potpisnici saopštenja objavljenog na sajtu Građanskih inicijativa zatražili su od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka.

Evropska komisija očekuje detaljne informacije od nadležnih vlasti u Srbiji o zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca koji je upućen bankama da im dostave podatke o transakcijama novinara, kao i udruženja i organizacija civilnog društva, saopšteno je u Briselu.