Komesarijat za izbeglice: 25-godišnjica Oluje dan za sećanje, tugu, parastose i paljenje sveća

Dan kada je pre 25 godina tokom vojne akcije „Oluja“ iz Hrvatske proterano više od 250.000 pripadnika srpskog naroda je dan za sećanje i tugu, za parastose i paljenje sveća i tugovanje za više od 1.700 poginulih i nestalih, od kojih se za 770 ni dan danas ne zna šta se sa njima desilo i gde im je grob, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. Najavljuju da će pomen žrtvama biti održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u mnogim mestima širom Srbije.

Srpske izbeglice posle operacije "Oluja" Foto: Srđan Ilić

Prema oceni Komesarijata ni posle četvrt veka, nije se mnogo odmaklo u uspostavljanju klime poverenja pre svega zbog činjenice da se Srbima proteranim iz Hrvatske ni posle toliko godina ne priznaju njihova imovinska i druga prava, a onaj mali broj njih koji se vratio, živi u atmosferi nacionalne netrpeljivosti.

U saopštenju se navodi da su, uprkos tome što Srbi u Hrvatskoj danas imaju i svoje predstavnike u Vladi i Saboru, ostala nerešena brojna pitanja.

"Nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, Republika Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije", navodi se.

Ratovi 90-tih godina prošlog veka na prostoru nekadašnje Jugoslavije , stoji u saopštenju, doveli su do velikog talasa izbeglica iz krajeva bivše SFRJ u Srbiju.  Utočište, sigurnost i novi život potražilo je blizu 618.000 Srba iz Hrtavske i BiH, a nakon bombardovanja 1999.  i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

Komesarijat za izbeglice i migracije podseća da je država Srbija iz budžeta i donatorskih sredstava, nakon što je prihvatila više od 60.000 ljudi u 700 kolektivnih centara, koji su danas svi osim jednog zatvoreni, tokom godina stambeno zbrinuala 22.330 porodica i ekonomski osnažila dodatnih 21.000 porodica.

Izvor: Insajder