Komisija: Milan Pantić ubijen zbog pljačkaške privatizacije

Komisija za istraživanje ubistava novinara izrazila je danas žaljenje što ni 17 godina od ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine, izvršioci i nalogodavci tog zločina nisu privedeni pravdi i ocenila da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije odvija "zaprepašćujuće sporo, uz pravno bizarne odluke sudskog veća".

Milan Pantić

Navodeći da rad na predmetu ubistva Milana Pantića nikada nije bio intenzivniji, Komisija je navela da su pred pravosudnim organima saslušani svi svedoci i da se njihove izjave nalaze u tužilačkim spisima.

"Komisija je na osnovu do sada prikupljenih dokaza ubeđena da je motiv za ubistvo kolege Pantića pljačkaška privatizacija u kojoj je više lica primilo milionski mito i koja je ostala bez sudskog epiloga. Predmeti u vezi s tom privatizacijom nalaze se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali za sada bez rezultata, i pored nespornih dokaza koji postoje", piše u saopštenju.

Više tužilaštvo u Jagodini: U toku provera informacija iz izveštaja MUP-a o ubistvu Milana Pantića

Matić: Tužilaštvo agilnije, ali se motiv ubistva Pantića ignoriše

Komisija je najavila da će upoznati državne organe sa svojom ocenom o tome kako su česte izmene sistema i promene procedure "pogodovale nekažnjivosti odgovornih za ubistva novinara".   

"Protok vremena postaje sve veća prepreka efikasnom prikupljanju validnih dokaza, ali i neefikasnost našeg krivično-pravosudnog sistema, koji je u ovom slučaju pokazao sve svoje sistemske slabe strane. Pravda je dostupna samo kada je postupanje državnih, prvenstveno pravosudnih organa, sistemski usmereno na prikupljanje dokaza u što kraćem vremenu", stoji u saopštenju.

Komisija je ocenila i da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije odvija "zaprepašćujuće sporo, uz pravno bizarne odluke sudskog veća".

Dopisnik "Večernjih novosti" iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. u hodniku ispred svoga stana u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je prošle godine povodom godišnjice ubistva da očekuje puno otpora i opstrukcije prilikom podizanja optužnice za ubistvo Pantića jer je on bio „prepreka koju je trebalo otkloniti“ pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija  2000-ih u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti.

Ovim slučajem, Insajder se bavio u emisiji Novinarsko pitanje.

Izvor: Beta, Insajder