Komisija SE protiv rasizma: Kovid19 povećao nejednakosti i netrpeljivost

Evropa se prošle godine suočavala sa ublažavanjem nesrazmernog uticaja kovid-19 pandemije na osetljive grupe, suzbijanjem rasizma i antisemitizma u javnom životu i negativnim reakcijama na zaštitu ljudskih prava LGBT populacije, navedeno je u godišnjem izveštaju Komisije  Saveta Evrope protiv rasizma (ECRI), uoči Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije 21. marta.

Savet Evrope (logo)

"Mali broj kriza, ili nijedna od Drugog svetskog rata, nije imala takav globalni uticaj na Evropu kao što je pandemija kovid-19", rekla je Marija Danijela Maruda, predsedavajuća ECRI, u danas objavljenom izveštaju.

Ona je navela da je pandemija uz širenje antisemitskih teorija zavere o poreklu bolesti i targetiranja osoba azijskog porekla na početku pandemije, do zaključavanja i ekonomskog pada koji su najteže pogodili marginalizovane grupe, dovela do sveukupne regresije ljudskih prava u Evropi.

U izveštaju ECRI  za 2020. se navodi da se položaj Roma najviše pogoršao, jer su često ograničeni na život u prenaseljenim susedstvima sa ograničenim pristupom komunalnim uslugama, a mere učenja na daljinu isključile su mnogu romsku decu iz škole zbog nedostatka pristupa internetu/računaru.

Migranti i tražioci azila nisu mogli da koriste usluge osnovne zdravstvene zaštite, a sezonski radnici migranti koji žive i rade u lošim sanitarnim uslovima bili su posebno podložni zaražavanju virusom.

Mlade LGBTI osobe, posebno one koje su morale da se vrate u LGBTI-fobične porodice, bile su izložene odbacivanju i nasilju i broj poziva namenskim telefonskim linijama i centrima za podršku žrtvama se u nekim slučajevima utrostručio, posebno tokom policijskog časa.

Prošlu godinu obeležio je i talas svetskih protesta protiv rasizma. Pokret za rasnu pravdu - Black Lives Matter - razvio se u Sjedinjenim Državama, a odjeknuo je i u Evropi.

"Evropa je zabrinuta zbog institucionalnog rasizma", smatra predsedavajuća ECRI, jer se on nalazi se u politikama, procedurama, operacijama i kulturama javnih i privatnih institucija; nagriza poverenje u društvo i u sprovođenje zakona.

Izvor: Beta