Komisija Vodovoda: Fabrika u Zrenjaninu nije ispunila nijedan uslov iz ugovora

Fabrika vode u Zrenjaninu nije ispunila nijedan od 34 tehnička uslova - navela je u izveštaju komisija stručnjaka koju je formiralo preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

Fabrika vode Zrenjanin

U izveštaju je komisija konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove iz javne nabavke i da rad postrojenja preopterećuje i ugrožava celokupan sistem vodovoda i kanalizacije Zrenjanina.

Konstatovano je da je rad postrojenja nestabilan zbog čestih havarija, da pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, i da dezinfekcija prečišćene vode nije obavljana na propisan način.

Zaključeno je da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova vodovodne mreže.

U izveštaju je navedeno da 13 od 105 uzoraka prečišćene vode nije bilo u skladu s Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, a u 36 uzoraka su pojedini parametri bili na gornjoj granici maksimalne dozvoljene vrednosti.

Komisija je navela da su gubici vode višestruko prevazilazili propisanu granicu do pet odsto čime je bilo ugroženo i izvorište iz kojeg se snabdeva Zrenjanin.

Navedeno je i da otpadne vode nisu tretirane i da je njihova ukupna količina višestruko prevazilazila dozvoljene vrednosti čime je ubrzano propadanje kanalizacionog sistema.

Od fabrike vode za pojedine tehničke uslove nisu dobijeni traženi podaci, a komisija je navela da joj nije dostavljen ni Elaborat zaštite od požara u postrojenju koji je deo projektne dokumentacije.

Siniša Gajin, zadužen za informisanje u "Vodovodu i kanalizaciji", kazao je da će v.d. direktora tog preduzeća, pošto o izveštaju komisije stručnjaka obavesti Nadzorni odbor i osnivača tog preduzeća - Grad Zrenjanin, "doneti odluku u skladu sa ugovorom i zakonskim propisima".

Upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu za piće je zabranjena već 17 godina zbog nedozvoljene količine arsena, a novo postrojenje - Fabrika vode, prestalo je da radi sredinom decembra zbog eksplozije.

Iz Fabrike se ne oglašavaju, ali su ranije tvrdili da je voda koju su isporučivali, zadovoljavajućeg kvaliteta i da su zbog toga očekivali ukidanje zabrane njenog korišćenja za piće.

Grad Zrenjanin je 2014. potpisao s konzorcijumom investitora ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje voda. Kako se ispostavilo međutim ugovor je bio nezakonit zato što po tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija nije mogla da se bavi uslugom prečišćavanja vode.

Problem je „prevaziđen“ tako što je Skupština Srbije 7. decembra 2018. promenila Zakon, čime su i privatnici dobili pravo da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

Konzorcijum privatnih firmi koji čini firma „Sinerteh“ i srpski ogranci italijanske kompanije „Zilio“ izgradio je fabriku za prečišćavanje vode, svojim sredstvima još 2017, a postrojenje je krajem marta ove godine dobilo sanitarnu saglasnost za rad. Nekoliko dana kasnije obustavljen je rad zbog mehaničkog zagađenja vode, odnosno kamenčića, šljunka i drugih naslaga u njoj koja su, kako je pojašnjeno, pretila da trajno oštete opremu.

Vlasnik „Sinerteha“ Nenad Obradović je nedavno izjavio da konzorcijum svaki dan gubi 2.000 evra zbog toga što postrojenje u koje je, prema njegovim rečima, uloženo više od osam miliona evra, još nije započelo sa radom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije, odgovarajući na pitanje Insajdera da li će neko snositi odgovornost zbog nezakonito potpisanog ugovora o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, rekla da „ona nije tu da utvrđuje odgovornost“, kao i da „time treba da se bave nadležne institucije, ako ima razloga za to“.

U februaru prošle godine uhapšene su tri osobe pod sumnjom da su učestvovale u malverzacijama u vezi sa fabrikom vode u Zrenjaninu.

Izvor: Beta, Insajder