Komisija za zaštitu konkurencije: Prointer kažnjen sa 6,7 miliona dinara, nema monopola

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je preduzeće Prointer sa 6,7 miliona dinara jer je preuzelo firmu Alti bez njene saglasnosti.

Prointer

Komisija je ovaj postupak ispitivanja koncentracije sprovedene suprotno Zakonu o zaštiti konkurencije pokrenula decembra 2016. godine, ali tek nakon pitanja Insajdera da li je Prointeru odobrena kupovina 100 odsto imovine firme Alti. 

Kako se ispostavilo, Komisija o toj kupovini nije bila informisana zbog čega je i započet postupak ispitivanja koncentracije.

Utvrđeno je da je 1. juna 2016. godine u Agenciji za privredne registre kao vlasnik 100 odsto udela u firmi Alti upisan Prointer.

Zakon o zaštiti konkurencije predviđa da učesniku na tržištu koji ne prijavi koncentraciju, a dužan je da to učini, Komisija za zaštitu konkurencije može da izrekne kaznu u iznosu do deset odsto ukupnog prihoda na teritoriji Srbije, u prethodnoj godini.

Komisija je inače prvo preduzeću Prointer, čiji je vlasnik Slobodan Kvrgić, januara 2015. godine po hitnom postupku odobrila kupovinu 50 odsto vlasništva firme Alti, u čijem sastavu posluju lanci maloprodajnih objekata računarske opreme Vin Vin (Win Win Computer Shop) i Emi (Emmi).

Predstavnici opozicije su tada navodili da je na ovaj način celokupno IT tržište Srbije stavljeno pod monopol bliskih saradnika premijera Srbije Aleksandra Vučića i Slaviše Kokeze.

Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije je tada utvrdila da nije povređena konkurencija na tržištu a isti zaključak se navodi i u danas objavljenom rešenju o kažnjavnju Prointera zbog neprijavljivanja kupovine 100 odsto kapitala Altija.

„Komisija je, prilikom određivanja visine mere, imala u vidu da navedena koncentracija ne bi izazvala negativne posledice i da bi ona, da je bila prijavljena u skladu sa zakonskom obavezom, bila odobrena“, navodi se na sajtu Komisije.

Prema istraživanju Insajdera, kompanija Prointer u poslednje tri godine beleži ogroman rast zahvaljujući pre svega brojnim milionskim ugovorima sa državnom upravom i javnim preduzećima.

Dok je Komisija sprovodila postupak ispitivanja monopolskog položaja Prointera, a samo u prvih pet meseci ove godine Prointer je s državnim organima i javnim preduzećima sklopio ugovore za skoro 40 novih nabavki, vrednosti preko tri miliona evra.

Kompanija je kažnjena sa 6,7 miliona dinara, odnosno nešto više od 55 hiljada evra. 

Kako je Prointer rastao

Prointer je trenutno jedna od najuspšnijih kompanije u Srbiji na jednom od najbrže rastućih tržišta - informacionih tehnologija.

Na zvaničnom sajtu Prointera navodi se da je kompanija osnovana 2005. i da je za „kratak period postala vodeća kompanija na polju informacionih tehnologija“. Partnerske odnose s liderima na svetskom IT tržištu ističu kao prednost jer im to omogućava da „u potpunosti izađu u susret svim klijentima“. Navode i da su njihovi klijenti najveće domaće industrijske i komercijalne kompanije, kao i državna administracija i javna uprava.

Međutim, u posebnom odeljku među klijentima navode uglavnom najveće državne kompanije, poput Telekoma, EPS-a, Jugoimporta, Upravu carina i slične, dok je Deleze jedini veliki klijent iz privatnog sektora.

Prema analizi Insajdera, ova kompanija je u poslednje tri godine pobedila na oko 250 tendera, a tokom decembra 2016. gotovo svakog radnog dana dobijala je jedan posao od države, odnosno od javnih i državnih preduzeća i institucija.

Položaj ove kompanije najbolje se može videti iz podatka da je tokom 2012. Prointer pobedio na jednom, a 2016. na 150 tendera - od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.

Jedan od najvećih klijenata Prointera je i javno preduzeće EPS.

EDB i Elektro-Vojvodina su između ostalog od Prointera nabavili softver SAP. Umesto da ovaj program kupe od proizvođača nabavka je realizovana preko Prointera kao posrednika. Kako je za Insajder potvrdio Branko Kovačević, dugogodišnji dekan i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je od 2014. predsednik nadzornog odbora EPS, softver SAP, iako je plaćen Prointeru više miliona evra, EPS do sada nije implementirao. 

Prema istraživanju Insajdera, Prointer je preko firme Alti, početkom jula 2017. za 915 000 evra kupio i kompaniju Eurosalon fabrika čije je vlasnik bio Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije i član SNS.

Zanimljivo je da je Slaviša Kokeza upravo od vlasnika Altija i Prointera Slobodana Kvrgića, samo dve i po godine ranije kupio istu tu fabriku ali za pet puta manje novca, odnosno za 191 000 evra.

Slaviša Kokeza je odbio da za Insajder govori o svojim vezama sa Prointerom. 

Izvor: Beta, Insajder