Kon: Beograd skoro stigao do kolektivnog imuniteta

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je u Beogradu gotovo 40 odsto vakcinisanih i da se "skoro" stiglo do kolektivnog imuniteta.

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

"Ako se nastavi ovakav trend pada novozaraženih i rast vakcinisanih, što se tiče Beograda, ja sam jako optimističan, a slična situacija je i u Novom Sadu", rekao je Kon za RTS.

Kon, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije, ocenio je da je vakcinacija "najznačajnija mera" koja utiče na tok epidemije.

"U odnosu na svet, mi zaista imamo priliku da uspemo. Cilj nam je da se broj novozaraženih spusti u svim gradovima i da ljudi shvate da je vakcina jedini izlaz. Mogu da biraju ili virus ili vakcina, nema između", rekao je Kon.

Upitan koje mere bi mogle da budu razmatrane na sledećoj sednici Kriznog štaba, Kon je rekao da ne treba uvoditi nove mere, ali ni olakšice.

Po današnjim podacima od 2.604 novoobolela od koronavirusa, koliko je zabeleženo u poslednja 24 sata, najviše pozitivnih je u Beogradu -  537, ali taj broj poslednjih dana opada.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je na svojim društvenim mrežama objavio da je zaključno sa jučerašnjim danom, 18. aprilom, ukupni broj utrošenih doza vakcina u Beogradu 941.362.

„U Beogradu imamo 554.857 vakcinisanih građana. Juče, 18. aprila njih 3.344 se vakcinisalo.

Dosad je: 168.352 (11,9%) punoletnih Beograđana primilo samo prvu dozu; 386.505 (27,5%) punoletnih Beograđana primilo obe doze, tj revakcinisalo se; U Beogradu su utrošene ukupno 941.362 doze vakcine. Vakcinišimo se i poštujmo mere“, napisao je gradonačelnik Beograda.

Izvor: Beta, Insajder