Kon: Dobijali smo zvanične podatke neposredno pred konferencije za medije

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je za N1 da mu „liči na teoriju zavere“ pisanje BIRN-a o tome da je broj preminulih od koronavirusa u Srbiji više nego dvostruko veći od zvanično objavljenih podataka. Naveo je i da onaj ko govori da su objavljeni podaci lažni – napada sve lekare, ali nije isključio mogućnost da je izveštaj za koji BIRN navodi da je u njega imao uvid – autentičan.

Predrag Kon Foto: Srđan Iliić

„Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obavezna. Zna se ko prijavljuje. Prijavljuje svaki lekar kojem se ’desi smrt’ kad je na radnom mestu. Ne kažem da je izveštaj (u koji je BIRN imao uvid) lažiran. Ako neko misli da sam ja učestvovao u skrivanju podataka, moram da kažem da je on u teškoj zabludi. Mi smo dobijali zvanične podatke neposredno pred konferenciju. Pričati o tome da neko zavarava narod, nemam ja ništa protiv, to neka istražuje dalje i neka objašnjava onaj ko je to izneo“, rekao je Kon.

Rekao je da nije u pitanju dupla statistika i da nije video dokument na koji se BIRN poziva. Naveo je da to šta će pisati u potvrdi o smrti zavisi od kliničara, svakog pojedinačnog lekara.

Na konstataciju novinarke da „onda postoji mnogo prostora za spekulaciju“, Kon je rekao: „To vi tako vidite. Mi koji radimo i bavimo se ovim poslom, mi to ne vidimo na taj način“.

„Javnost kada se tako uznemiri da je neko laže, gubi se svaki dalji smisao razgovora. Ja stojim iza onoga što sam ja govorio i zvaničnih podataka. Svaki lekar koji je prijavljivao da je neko umro zbog nečeg drugog, a ne zbog kovida stoji iza toga. Mi ne možemo da radimo reviziju pre nego što se sve završi i pre nego što napravimo kriterijume kako se to radi“, kaže Kon.

Naveo je i da je potvrda o smrti vezana za medicinsku dokumentaciju i da su to „vrlo osetljive stvari koje kad se zloupotrebe ili upotrebe u pogrešnom trenutku, sa pogrešnom namerom, mogu da iniciraju potpuno nepoverenje“.

„Nisam ja taj koji to treba da objašnjava, to ne treba da pitate ni mene ni profesora Tiodorovića, ni članove Kriznog štaba, zna se ko je taj koji prikuplja dokumentaciju i on će to sasvim sigurno dati. Koliko sam ja čuo, on je i dao odgovor BIRN-u, ali očigledno da to neko nije prihvatio. Taj što nije prihvatio taj odgovor, on će trebati da objašnjava zašto i šta tu piše“, izjavio je.

BIRN je objavio da je imao uvid u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19 i da je po tim podacima broj preminulih od koronavirusa u Srbiji više nego dvostruko veći od zvanično objavljenih podataka. Podaci koji pokazuju veći broj preminulih i zaraženih se u sistemu kovid19 nalaze u tabeli pod nazivom „Izveštaj za Vladu“.

Prema navodima portala, u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Najveću razliku u broju umrlih BIRN uočava u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji su imali uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

BIRN navodi da niko od nadležnih nije želeo da odgovori na pitanja o tome zašto postoji velika razlika u brojevima i ko je odlučivao o tome koji će podaci biti objavljivani. Među onima koji su odbili da govore, navode predstavnike Instituta Batut, Ministarstva zdravlja, Vlade, Kriznog štaba, Infektivne klinike.

Dva žarišta – u Novom Pazaru i Beogradu

Na pitanje zbog čega se više ne objavljuju podaci o broju hospitalizovanih i starosnoj strukturi zaraženih koronavirusom, Kon je danas rekao da on to ne zna.

„Očigledno se ne radi takva vrsta statistike u ovom trenutku. To je pitanje koje je sada opet otvoreno, ranije je već bilo gašenje svih kovid bolnica, smanjio se broj. Sada je počelo ponovo da raste, počinje ponovo da bude aktuelno. Ja sam rekao da je to preteća situacija. Bune se mnogi što sam to rekao posle izbora, mene samo interesuje je l’ bolje da nisam rekao“, upitao je Kon.

Prema njegovim rečima, postoji zabrinutost zbog rasta broja obolelih od koronavirusa, a pojavila su se dva žarišta - u Novom Pazaru i Beogradu.

Prema rečima Kona, sva prenošenja virusa u vezi su sa proslavama, a u Beogradu je pogoršanje epidemiološke situacije, kako kaže, u vezi sa stanovanjem u studentskim domovima.

„U Novom Pazaru je bila proslava Bajrama, posle toga se to nadovezalo na predizborne aktivnosti, koje su tamo gde su organizovane i gde su bile masovne, mogle dovesti do prenošenja virusa“, rekao je Kon.

„Izbori nisu bili pretnja“

Sami izbori, kaže, nisu bili ozbiljna pretnja, jer su organizovani sa zaštitnom opremom.

Naglasio je da bezbednost ne zavisi od mera, nego od samog ponašanja.

„Što se utakmica tiče, ostala je zabrana do 5.000 ljudi. Na stadionu u Nišu je takođe moralo da bude do 5.000 ljudi. Takođe su postojale preporuke da mora da bude razmak i da mora da bude obezbeđeno takvo ponašanje na stadionu“, rekao je Kon.

Na pitanje da li je to moguće, Kon je rekao da 95 odsto ljudi misli da nije, ali da on tvrdi da je to moguće.

„To se uspostavlja tako što se razgovara sa navijačima, što se objašnjava situacija i da to tako mora“, rekao je Kon.

Dodao je da je pitanje za organizatora zašto to nije urađeno i naglasio da svako mora da nosi svoj deo odgovornosti.

Kon je naveo i da mere ne mogu da se uvode „kako kome padne napamet“.

„Mi čekamo vakcinu. Mora da se jednom preseče i objasni da biramo da li će zaražavanje biti tokom zime ili leta", kaže.

Naglasio je da ovaj virus neprekidno iznenađuje i da se nije očekivalo da se u ovom intezitetu pojavljuje u ovom delu godine.

„Od 502 zaraženih imamo samo jednu osobu koja je bila na stadionu“

Rekao je da podaci iz Beograda pokazuju da od 502 pozitivnih na koronavirus 57 odsto nije znalo gde se zarazilo.

„I imali smo malih epidemija vezanih za slavlja. Rođendani, razna druga okupljanja, žurke. Od čitavih 502 zaraženih imamo samo jednu osobu koja je bila na stadionu“, kaže Kon.

Na pitanje da li je moguće da postoje osobe koje su se zarazile, a da nisu registrovane, Kon je rekao da je to nešto što je potpuno uobičajeno.

„Broj se uvek množi sa pet ili deset. Prema tome, ako smo mi imali 502 što smo registrovali, možemo da očekujemo da je u tom periodu bilo oko 5.000. Tako da virus je sa nama i mi živimo s njim. Nema više zaustavljanja virusa onako kako je moglo na samom početku. Sada se ne radi samo na žaštiti života, već i na očuvanju zdravstvenog sistema. Tu je sada problem ulaska virusa u zdravstvene ustanove“, upozorio je.

Izvor: Insajder