Kon: Listu prioriteta za vakcinaciju pravi Nacionalni komitet za imunizaciju sa Batutom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je broj novozaraženih u Srbiji počeo da pada, ali da će se smanjeni pritisak na bolnice osetiti tek za desetak dana. To, dodao je, ne sme da dovede do opuštanja građana. Kada su je pitanju zabrana kretanja tokom praznika, on je rekao da je takva mera još u razmatranju.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

"I dalje imamo više prijema nego otpusta iz bolnica. Naše bolnice se nalaze u vrlo ozbiljnoj situaciji", rekao je Kon za RTS, dodajući da će posledice prijema doći za desetak dana, odnosno da se tek tada može očekivati pad broja pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju.

Na pitanje da li će biti zabrane kretanja tokom Nove godine i Božića, epidemiolog odgovara da ćemo videti i da se to još uvek razmatra.

Ipak, ponovio je da nije realno očekivati da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.

Kon ističe da će vakcina biti prekretnica i da se sistem ozbiljno priprema za imunizaciju.

"U našem sistemu je jasno definisan način rada. Nacionalni komitet za imunizaciju sa Batutom pravi listu prioriteta za imunizaciju", rekao je Kon ističući da neće stići sva količina vakcine odjednom.

"U početku stići će samo kapljice u odnosu na stvarne potreba, a to će se polako povećavati", rekao je Kon.

Naglasio je da Agencija za lekove predstavlja vlast u ovoj oblasti u zemlji i da ona odobrava vakcine, ponavljajući da nijedna vakcina nema prednost, odnosno da jedinu prednost može da ima ona koja stigne prva i dobije registraciju i odobrenje.

Ponovio je da će prioriteti u vakcinaciji biti oni koji su neprestano u kontaktu sa virusom, poput zdravstvenih radnika i zaposlenih u socijalnim ustanovama.

"Nakon toga najrizičnije grupe, pa vojska i policija iz potpuno drugih razloga", rekao je Kon.

Na pitanje da li će se građani vakcinisati sa dve doze vakcine, Kon je rekao da to zavisi od proizvođača i da je za očekivati da to budu dve doze.

Istakao je da je prema procenama posle prva dva talasa 20,7 odsto građana steklo imunitet.

Izvor: Insajder