Kon: Ne zna se još kako su zaraženi zaposleni u GAK Narodni front

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, odgovarajući na pitanje Insajdera da li je poznato kako se skoro 50 radnika GAK Narodni front zarazilo i da li su proveravane tvrdnje da direktor ove ustanove nije dozvoljavao maske zaposlenima da ne bi plašili pacijente, da on nema ove informacije.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

„Prema izveštaju koji ja imam ne zna se kako je došlo do infekcije. Nisam bio upoznat s ovim informacijam dok ih nisam čuo od vas. Verovatno će neko i tu temu postaviti na dnevni red, ali u ovom trenutku se time lično nisam bavio”, rekao je Kon.

Direktor GAK Narodni front profesor doktor Željko Miković, gde je zaraženo skoro 50 zaposlenih, novinarima redakcije Insajder već danima ne odgovara na pozive i poruke. U međuvremenu se oglasio za portal Telegraf.rs gde tvrdi da su poštovane sve norme koje je dao Gradski zavod za zdravstvenu zaštitu o tome ko treba da nosi masku, a ko ne.

 „U početku nismo ni imali dovoljan broj maski da bismo mogli da damo i onima koji se samo plaše, a kada smo dobili dovoljan broj maski mogli su da ih nose svi”, kaže Miković za portal Telegraf.rs.

Tvrdi i da niko nije branio nošenje maski.

„U početku je bilo pravilo da masku treba da nosi samo onaj ko ima kontakt sa sumnjivom ili pozitivnom osobom, a ako si u kontaktu sa zdravim pacijentom da se ne nosi maska. To je bio savet epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje i mi smo to poštovali”, navodi profesir doktor Miković.

Prema njegovim rečima, najveći problem sa maskama nastao je dan, dva po objavljivanju vanrednog stanja kada su iz ove najveće najveće ginekološke klinike u zemlji nestale maske, asepsol i rukavice.

Kako je istakao, grešaka je sasvim sigurno bilo, ali je pitanje da li se one mogu tako personalizovati.

Prethodno je saopštio da nema informacije da je situacija pogoršana u GAK Narodni front.

Podsetimo, juče je epidemiolog Predrag Kon rekao da je 46 zaposlenih u Ginekološko–akušerskoj klinici Narodni Front pozitivno na koronavirus, a da je ukupno 75 u kućnoj izolaciji.

I on i direktor GAK Narodni front profesor doktor Željko Miković navode da ova najveća ginekološka klinika u zemlji potpuno funkcionalna.

Kako je rekao Kon, zabranjene su posete, a zaposleni se udaljavaju s posla po pojavi simptoma infekcije, uz obavezu testiranja. Dodao je i da se više puta vrši dezinfekcija svih prostorija klinike, a bezkontaktno se meri temperatura svim pacijentkinjama i bebama više puta dnevno.

Danas je prof. dr Ana Mitrović Jovanović za RTS rekla da se u Narodnom frontu nalaze dve pacijentkinje sa koronavirusom i sa opterećenim anamnezama. One se za sada dobro osećaju, a obe su u oko 34, 35. nedelji trudnoće i očekuje se da će jedna uskoro biti porođena, s obzirom na akušerske indikacije.

Dodala je da je u međuvremenu, pored 46 zaposlenih, utvrđeno da su još dva člana osoblja pozitivna na ovaj virus, a pacijentkinjama je poručila da ne idu u bolnice ako za to ne postoji potreba i da redovne kontrole odlože za dve, tri nedelje.

Izvor: Insajder