Kon: Virus je i dalje s nama, brojevi su visoki, situacija nesigurna

Epidemiolog Predrag Kon je na današnjoj konferenciji izjavio da je primetan postepen pad broja obolelih od kovida19 u bolnicama, kao i da se u Beogradu iz dana u dan beleži smanjenje sumnjivih slučajeva nakon izvršenih pregleda. To smanjenje, međutim, kako navodi, ide sporije nego što bi se očekivalo u odnosu na pražnjenja bolnica.

Predrag Kon Foto: Srđan Iliić

„Virus je i dalje sa nama, brojevi su i dalje visoki i situacija je, i pored jasnog poboljšanja, i dalje nesigurna“, istakao je Kon.

Upitan zašto se više ne objavljuju podaci o broju izlečenih pacijenata u Srbiji, on je rekao da je razlog za to „verovatno jer nisu prikupljeni svi podaci“.

„Na kontrolnim pregledima u kovid ambulantama se taj broj neprekidno povećava i veći je od broja novih slučajeva. Smanjuje se broj pacijenata u bolnicama, ali oni nisu uvek izlečeni, već se tako računa tek nakon dve nedelje nakon što su otpušteni“, dodao je.

Govoreći o problemu boravka u ustanovama dece sa autizmom, Kon je rekao da u tom problemu „rešenja praktično nema“, ako nema popuštanja makar s jedne strane.

„Taj problem konstantno se provlači. S jedne strane je dodatni rizik to što ne može da se kontroliše potpuno njihovo ponašanje u smislu kontakata, i ne možete garantovati da oni koji rade sa njima ne mogu da im donesu kovid“, upozorio je Kon.

On je naveo da je njegovo mišljenje da bi krajnje rešenje trebalo bi bude da rade svi ti centri, ali da postoji ogroman strah ljudi koji sa rade sa decom koja imaju autizam da ih neće dovoljno zaštititi.

„U tom problemu rešenja praktično nema. Davno smo, na samom početku rekli naše mišljenje, da treba da rade kao i vrtići, ali to nije tako prihvaćeno. Taj problem nije rešiv, ako nema popuštanja makar s jedne strane, nema drugog rešenja. Nije nađeno rešenje jer ne postoji potpuna saglasnost svih strana“, rekao je Kon.

Najavio je da će se o odvijanju nastave u školama diskutovati na sastanku Kriznog štaba koji bi trebalo da bude održan u utorak.

„Dosta toga je prodiskutovano, praktično smo skoro sve rešili, postoje neka tehnička pitanja u vezi sa mogućnostima raznih škola, i sa Ministarstvom prosvete ćemo to rešiti“, rekao je.

Kon je dodao da će u tom procesu i roditelji biti saveznici.

„Roditelji neka znaju da samo zdravo dete može da ide u školu. Biće potrebno da dete svakog jutra pogledaju, izmere temperaturu, da se to ne bi prepuštalo samim školama, biće potrebno da pomognu da razgovaraju o tome sa decom“, dodao je.

Kako je najavio, o tome kako će se nastava obavljati biće emitovani i prilozi preko javnog servisa.

„Biće definisano i ponašanje u školama, ali neće bti tako teško kako možda izgleda, već će se napraviti tako da deci bude jasno“, kaže.

U mlađim razredima koji su sada najznačajniji, do 4. razreda, nastava će biti u školama, a za ostale razrede će bti kombinovano i drugačije za srednje škole i ostale, ponovio je.

Kako je rekao, i to je podložno promeni, ali biće definisano u utorak, nakon još jednog završnog dogovora sa delom Kriznog štaba koji je najviše uključen u pitanje nastave.

„Vrlo pažljivo ćemo pristupiti ovome. Negde postoje i negativna iskustva, gde se nije razmišljalo o održavanju distance i nošenju maski, gde je dolazilo do širenja virusa. Bitno je da nemamo u mlađim razredima težih slučajeva oboljevanja, niti postoji visok nivo transmisije, odnosno kad obolevaju daleko manje prenose virus“, zaključio je.

Izvor: N1