Kon: Zdravstveni sistem prenapregnut, ali nije pukao

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je epidemiološka situacija katastrofalna, da je zdravstveni sistem prenapregnut, ali da se ne može reći da je pukao. On je rekao da se već sledeće nedelje može očekivati smanjenje broja zaraženih u Beogradu, ističući da nije jednaka situacija u celoj zemlji.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je za RTS rekao da se sada nalazimo na prekretnici, da su uvedene nove mere i da imamo nove kapacitete, ali da treba da bude jasno da će epidemija dugo trajati.

Kada je u pitanju pad broja zaraženih, Kon kaže da će uskoro početi da pada.

"U Beogradu se u poslednje dve nedelje već desilo da nema povećanja broja inficiranih, a smanjenje novozaraženih može se očekivati već tokom sledeće nedelje. Neće biti potpuno jednako u celoj Srbiji jer se u ostalim delovima zemlje još uvek rasplamsava", rekao je Kon, dodajući da je Beograd u ukupnom broju zaraženih učestvovao sa 54 odsto, a sada je 25 odsto.

Dodao je da doček Nove godine neće biti uobičajen.

"Možda treba unapred potpuno jasno reći da će i dalje biti veliki problem, zato što će pritisak na bolnice i dalje biti veoma velik. Kad počene da pada broj zaraženih počeće da raste broj preminulih", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, mere će trajati dokle god bude potrebno.

"Rok je određen do 15. decembra, ali je malo verovatno da će to dati tako dobre rezultate da neće morati dalje da se primenjuje. Moje lično mišljenje je da mere mogu da budu još oštrije", rekao je epidemiolog.

Na pitanje o eventualnom uvođenju obaveznog testiranja na granicama, rekao je da je medicinski deo Kriznog štaba vrlo jasno rekao da treba sve učiniti da se odvrate naši građani da dolaze.

"Situaciju koja se dogodila za Uskrs kada je u zemlju došlo 400.000 građana Srbija sa ovako napregnutim zdravstvenim sistemom jednostavno teško da će izdržati", istakao je Kon i dodao da imamo katastrofalnu situaciju, prenapregnut zdravstveni sistem, ali da ne može da se kaže da je pukao.

"Situacija jeste izuzetno teška i potpuno neprimerena za 21. vek", zaključio je Kon.

Izvor: RTS, Insajder