Konferencija o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu: Ne odustajemo od otkrivanja istine

Nećemo odustati od insistiranja na otkrivanju istine o stradanju naših kolega, poručeno je, između ostalog, na današnjoj Konferenciji o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, održanoj u Gračanici. Sa Konferencije je upućen poziv svima koji imaju bilo kakve informacije o novinarima i medijskim radnicima nestalim i ubijenim na Kosovu, u periodu od 1998. do 2005. godine, da kažu sve što znaju i na taj način pomognu svima.

Spomenik nestalim novinarima

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, podsetio je da su novinarska udruženja - Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije na Kosovu i Sindikat novinara Srbije - Evropskoj federaciji novinara podneli zahtev kojim se, između ostalog, traži uspostavljanje Komisije koja bi se bavila istraživanjem slučajeva ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika, navodi Radio Kontakt plus.

“Traži se i pokretanje istrage u vezi sa 15 ubijenih novinara na Kosovu. Rezolucija je usvojena prošle godine, međutim Komisija još nije formirana. Nadamo se da će svi nerešeni slučajevi biti rasvetljeni, nećemo odustati od toga da saznamo ko ih je i zašto ubio, zbog čega niko za to nije  odgovarao. Tražimo da se otkrije prava istina o stradanju naših kolega bez obzira na nacionalnost i da krivci budu procesuirani i kažnjeni”, rekao je Ničić.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu je naveo da se još traži pravda za one koji su stradali na dužnosti.

„Moramo učiti iz prošlosti suočavanjem sa njom”, rekao je Bratu.

Slučajevi nestalih i ubijenih i novinara nisu etničko pitanje, podsetio je šef OEBS-a.

Ove godine 19 napada na novinare

“Ovo nije etničko pitanje o Srbima i Albancima, već je reč o ljudima, civilima, novinarima koji su radili svoj posao”, istakao je Bratu.

Prema njegovoj oceni nekažnjivost za zločine počinjene prema novinarima, utiče na slobodu izveštavanja i otvara prostor za slične napade u budućnosti.

Šef OEBS-a je pozvao sva novinarska udruženja i što još važnije tužilaštva i pravosudne organe da blisko sarađuju kako bi sudbina 15 novinara bilo rasvetljenja.

On je osudio uporno rušenje spomen-ploče novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću koju su predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu postavili osmi put u maju ove godine.

Govoreći o slobodi medija danas, Bratu je rekao da se pritisci nastavljaju, iznevši podatak da je tokom ove godine zabeleženo 19 slučajeva napada na novinare.

„Ovo je pitanje koji ne možemo priuštiti da zanemarimo", rekao je Bratu, dodajući da, iako trenutno nema slučajeva ubistava novinara u regionu, linija između prednji i ubistava je veoma tanka.

Konferenciji je prisustvovao i Marek Novicki, bivši ombudsman na Kosovu i nekadašnji član Savetodavnog odbora za ljudska prava Unmika.

Tokom ratnih sukoba 1998. i 1999. ali u godinama koje su usledile, na Kosovu je ubijeno 15 novinara - Đuro Slavuj, Ranko Perenić, Afrim Malići, Ljubomir Knežević, Milo Buljević, Aleksandar Simović, Momir Stokuća, Enver Maljoku, Šefki Popova, Đemajlj Mustafa, Bekim Kastrati, Bardulj Ajeti, Krist Gegaj, Šaban Hoti i Marjan Melonaši.

Konferencija posvećena ubijenim i nestalim novinarima, održana je u Gračanici na inicijativu Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Udruženja novinara Kosova, u organizaciji OEBS-a.

Napadi i pritisci na novinare na Kosovu bila je tema Insajder debate u okviru koje je prikazan i dokumentarni film „Iza naslova“ autorke Senke Vlatković Odavić u produkciji Insajdera.

Film „Iza naslova” prati nekoliko slučajeva napada na novinare i reakcije nadležnih. Sistem nekažnjivosti koji postoji gotovo u celom svetu na Kosovu je posebno opasan zbog nedavne ratne prošlosti, ali i podeljenosti društva u kome se zbog jezičke barijere ni kolege ne razumeju.

U okviru debate  o nekažnjivosti zločina nad novinarima razgovarali su gosti Senke Vlatković Odavić: predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, novinar Milivoje Mihajlović i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Izvor: Radio Kontakt plus