Konstituisana Skupština Kosova, za predsednika izabran Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje

Skupština Kosova konstituisana je danas izborom predsednika i pet potpredsednika. Za predsednika kosovskog parlamenta izabran je Glauk Konjufca, poslanik Pokreta Samoopredeljenje, koji preuzima i funkciju v.d. predsednika Kosova.

Skupština Kosova

Za potpredsednike su izabrani Saranda Bugujevci iz Pokreta Samoopredeljenje, Bedri Hamza iz Demokratske partije Kosova i Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova.

Za potpredsednike su izabrani i Slavko Simić iz Srpske liste i Besim Arifi ispred drugih manjinskih zajednica.

Arifi je izabran za potpredsednika sa mandatom od godinu dana, jer su se poslanici nesrpskih manjina dogovorili da funkciju potpredsednika po rotaciji obavljaju četiri njihova predstavnika.

Novi predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, koji je izabran sa 69 glasova za i 33 protiv, rekao je da za njega „neće biti poslanika ove ili one stranke već samo ravnopravnih poslanika“.

„Zahvaljujem poslanicima koji su glasali za mene. Obećavam da ću svoju dužnost obavljati časno, odgovorno i predano. Za mene neće biti poslanika ove ili one stranke, već ravnopravnih poslanika“, rekao je on.

Očekuje se da će vrlo brzo nakon prijema funkcije v.d. predsednika Konjufca potpisati ukaz o određivanju predsednika Pokreta samoopredeljenje Aljbina Kurtija za mandatara za sastav nove Vlade Kosova.

Samoopredeljenje ima većinu i bez Srpske liste

Zajedno sa nekoliko poslanika nesrpskih manjina Pokreta Samoopredeljenje ima više od 61 skupštinskog glasa za izbor nove Vlade.

Kurti je danas, pred početak konstitutivne sednice novog saziva kosovskog parlamenta, izjavio da su „dobre šanse“ da danas bude izabrana i nova vlada.

„Obavljamo pripreme. Nadamo se najboljem i šanse su vrlo dobre“, rekao je Kurti, prenosi RTS.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 14. februara, a Centralna izborna komisija (CIK) je sredinom marta potvrdila konačne rezultate, prema kojima je Pokret Samopredeljenje osvojio 50,28 odsto glasova, čime u Skupštini ima 58 od 120 poslaničkih mandata.

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 17 odsto glasova, čime je obezbedila 19 mesta u parlamentu. Demokratski savez Kosova sa 12,73 odsto i 15 mesta u Skupštini na trećem je mestu, dok je Alijansa za budućnost Kosova dobila 7,12 odsto glasova i osam mandata.

Srpska lista sa 5,06 odsto glasova je na petom mestu i ima deset garantovanih poslaničkih mandata.

Podsetimo, vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ukazom je raspustila aktuelni saziv parlamenta u januaru ove godine „na osnovu ustavnih odgovornosti i presude Ustavnog suda, kao i nakon razgovora sa parlamentarnim strankama i Centralnom izbornom komisijom“.

Ustavni sud Kosova prethodno je ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, odlučujući tokom glasanja za formiranje vlade premijera Avdulaha Hotija, i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

Sud je jednoglasno prihvatio žalbu pokreta Samoopredeljenje navodeći da shodno Ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima, osoba osuđena pravnosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Posle konstituisanja novi predsednik Skupštine Kosova automatski preuzima dužnost v.d. predsednika Kosova, a u narednim danima slede postupci izbora predsednika Kosova i nove Vlade.

Izvor: Beta, Insajder