Konstituisana Skupština Srbije, protest dela opozicije ispred parlamenta

Potvrđivanjem mandata novih narodnih poslanika i polaganjem zakletve danas je konstituisan novi saziv Skupštine Srbije. Predstavnici Pokreta "Dosta je bilo" došli su jutros ispred skupštine, ali policija nije dozvolila da se približe parlamentu.

Konstitutivnom sednicom parlamenta predsedavala je poslanica SPS Smilja Tišma Foto: Betaphoto

Sednica se održava u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a na dnevnom redu je i izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara Narodne skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

Poslanička zakletva

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!“, teks je zakletve koju su položili i potpisali narodni poslanici.

Zbog situacije sa koronavirusom preduzete su sve neophodne mere, pa su poslanici, ali i predstavnici medija bili u obavezi da nose maske i rukavice, dok su poslanici imali pregrade od pleksiglasa. Na ulazu u zgradu svima je izmerena temperatura.

Predsednik komisije za utvrdjivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrdjivanje mandata svim narodnim poslanicima.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Kako je rekla predsedavajuća najstarija poslanica Smilja Tišma, narodni poslanici sada imaju obavezu da formiraju poslaničke klubove i da tu odluku, kao i imena predsednika i zamenika predsednika poslaničkog kluba predaju na pisarnici.

Datum nastavka sednice, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsedik Skupštine, biće naknadno odredjen, a kako se nezvanično saznaje od poslanika, očekuje se da to bude sledećeg ponedeljka.

Na konstitutivnoj sednici parlamenta potvrđeni su mandati 250 narodnih poslanika među kojima je najviše iz redova SNS-a - 188. Koaliciji okupljenoj oko SPS-a pripalo je 32 mandata, dok je 11 mesta rezervisano za predstavnike izborne liste "Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju".

Među 188 poslanika na listi Srpske napredne stranke je i 75 onih koji su u poslaničkim klupama bili i u prethodnom sazivu. Tako su ponovo u parlamentu i Marijan Rističević, Marija Obradović, Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Marko Atlagić, Igor Bečić… Među novim poslanicima su Lav Grigorije Pajkić, voditelj na TV Pink; nekadašnji odbornik DSS Nebojša Bakarec; violinista Jovan Kolundžija; Milena Popović, nevenčana supruga Olivera Ivanovića; Marko Đurić; Dragoljub Acković, predsednik Svetskog parlamenta Roma; Ivan Tasovac, direktor Filharmonije, operska pevačica Jadranka Jovanović...

Od 32 poslanika Socijalističke partije Srbije njih 14 je već bilo u Skupštini. Na listi će se naći i glumica Jelica Sretenović; Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, istoričar Predrag Marković; advokat Toma Fila

Na  listi Aleksandra Šapića podele su počele i pre konstituisanja parlamenta. Tako je Vladan Glišić, nekadašnji član Dveri, izašao iz stranke jer  je bilo neslaganja oko organizacije i autonomije lokalnih organizacija i poslanika. Na listi je i Marina Raguš, nekadašnja članica SRS, ali i Radomir Dmitrović, bivši urednik Večernjih novosti.

Jutros se ispred zgrade Skupštine okupilo nekoliko desetina građana, koji uglavnom ne nose maske i ne poštuju mere držanja distance.

Skupština Srbija uoči konstituisanja novog saziva Foto: Insajder

Na skupu  je i lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, koji je ranije izjavio da ga je policija sprečila da prisustvuje protestu.

Okupljeni su u jednom momentu ka zgradi parlamenta  počeli da bacaju jaja i paradajz, kada su videli da poslanici izlaze iz nje.

"Dosta je bilo" i sinoć je organizovao protest ispred zgrade parlamenta što je, kako su najavili, uvod u blokadu Narodne skupštine danas u devet sati.

Lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović na sinoćnjem protestu rekao je da zahtevaju poništavanje rezultata izbora i održavanje novih, zato što je, kako je rekao, vlast falsifikovala poslednje izbore.

Na protest koji je zakazan za devet časova ujutro putem društvenih mreža pozvao je bivši poslanik Dveri Srđan Nogo, koji je pozvao građane da na skup dođu sa paradajzom, jajima, balonima sa bojom i pejntbol puškama.

Policija je u Sarajevskoj ulici zaustavila Srđana Noga Foto: Insajder

Njegov automobile je policija zaustavila danas u Sarajevskoj ulici, a kako javalju pojedini portal,  gepek je bio pun kesa sa pejnt-bol puškama, praćkama i pirotehničkim sredstvima.

Izvor: Beta, RTS