Kosovo nije primljeno u Interpol

Ni posle dva kruga glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, Kosovo nije primljeno u tu međunarodnu policijsku organizaciju, jer nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu koja je neophodna za prijem nove članice. Za članstvo Kosova u Interpol glasalo je 68 država, protiv je bila 51, a uzdržano 16. 

Zasedanje Generalne Skupštine Interpola u Dubaiju Foto: https://www.interpol.int

Kako je objavio RTS, posle prvog kruga glasanja, zahtev Prištine za članstvo u Interpolu podržalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv, a 22 zemlje su bile uzdržane. Mediji su objavili da je nakon toga usledila pauza u trajanju od 20 minuta u toku koje se odvijala bitka za svaki glas. Međutim, ni u drugom krugu Priština nije uspela da obezbedi potrebnu većinu.

Nakon okončanog glasanja, ministar policije Nebojša Stefanović objavio je sliku sa Generalne skupštine Interpola na Tviteru, na kojoj piše "pobeda".

Podršku Srbiji prve su uputile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam. Nakon obraćanja Nebojše Stefanovića, koji je na sednici Generalne skupštine oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, počela je rasprava u kojoj su se za reč javljali delegati iz pojedinih zemalja, koji su obrazlagali svoju odluku. U korist Srbije govorili su predstavnici Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije i Rusije.

Stefanović: Dokazano je da je pravo jače od lobiranja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol veliki rezultat Srbije i dodao da je ponosan na sve ljude u tom ministarstvu, ali i na ostale državne organe koji su se "lavovski borili" da se to spreči.

Novi članovi – Kiribati i Vanuatu

Pacifičke države Kiribati i Vanuatu primljene su danas u Interpol dok Kosovo na zasedanju Generalne skupštine u Dubaiju nije dobilo potreban broj glasova za članstvo, saopštio je Interpol. Prijemom te dve zemlje svetska policijska organizacija sada ima 194 članice.

U izjavi Radio-televiziji Srbije, Stefanović je zahvalio svima koji su neumorno radili prethodnih meseci i ocenio da je tako dokazano da je pravo jače od lobiranja.

"Ovo je bio veliki uspeh ali i veliki ispit za Interpol", rekao je Stefanović i zahvalio svim zemljama koje su podržale Srbije i shvatile da bi se eventualnim prijemom Kosova u Interpol politizovao rad te institucije.

Stefanović je rekao da je bilo raznih pokušaja da se omogući prijem Kosova u Interpol, da je čak i određena pauza nakon prvog kruga glasanja da bi zemlje koje podržavaju Srbiju eventualno izašle iz sale, ali da je razlika nakon pauze bila čak i uvećana.

Govoreći o daljoj proceduri, Stefanović je rekao da je zahtev Kosova odbačen i da se o tome ne raspravlja.

"Nakon toga, nastavlja se sa raspravom o aplikacijama drugih zemalja. Glasaće se o tome i onda se nastavlja redovan rad sutra, izbor predsednika Interpola. Videćemo ko će se kandidovati i kako će to sve teći do kraja", rekao je on.

On nije želeo da prejudicira ko bi mogao biti izabran jer je "situacija neizvesna".

Ministar Stefanović juče je, dan uoči odluke, izjavio da postoji namera da se članice Interpola zbune u vezi s načinom glasanja za prijem Kosova u tu međunarodnu policijsku organizaciju. Stefanović je, kako prenosi MUP, izjavio da su obaveštenja upućena delegatima nejasna i neblagovremena, a najavljena procedura u suprotnosti s pravilima.

On je rekao da je određivanje pauze posle prvog kruga glasanja u suprotnosti sa pravilima i da je glasanje o prijemu Kosova politizovano.

Zahtev Prištine prihvaćen tek četvrti put

Ovo je inače bio prvi put da se u Generalnoj skupštini Interpola glasalo o prijemu Kosova u tu organizaciju. Prethodno je Priština tri puta neuspešno podnosila zahtev, ali je sva tri puta odbijena. U martu ove godine, generalni sekretar Interpola Jirgen Štok obavestio je kosovske zvaničnike da je na sastanku Izvršnog odbora doneta odluka da molba Kosova za članstvo bude stavljena u Nacrt dnevnog reda. Agendu je juče potvrdio i Izvršni komitet, pa se danas glasalo o zahtevu Prištine.

Kosovski zvaničnici prethodnih dana su govorili da postoje realne šanse da Kosovo ove godine postane deo svetske policijske organizacije, dok je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio nedavno za Insajder da Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postao članica Interpola.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da postoje velike šanse da molba Prištine bude prihvaćena i da Kosovo postane članica te policijske organizacije, jer njihovu inicijativu podržavaju Francuska, Nemačka i SAD.

Izvor: RTS, Insajder