Kosovo sutra ponovo na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN

Nakon što u avgustu Savet bezbednosti prvi put posle 19 godina nije raspravljao o Kosovu što je redovno činio na svaka tri meseca, ova tema naći će se na dnevnom redu sutra, u vreme kineskog predsedavanja. Savet bezbednosti UN raspravljaće o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić.

Savet bezbednosti UN

U izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, Gutereš je pozdravio nastavak angažovanja lidera u Beogradu i Prištini u dijalogu pod okriljem EU za normalizaciju odnosa i naveo da su u obuhvaćenom periodu predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, predstavili ideju razgraničenja u okviru napora da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će na sutrašnjoj sednici biti razmotren i prethodni izveštaj o radu Unmika, za period od 16. aprila do 15. jula. Taj izveštaj trebalo je da bude razmatran u avgustu ali ga Velika Britanija kao predsedavajuća za taj mesec nije stavila na dnevni red.

Dačić će se na sednici založiti za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i za podršku radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, najavilo je ministarstvo.

On će se "osvrnuti na izveštaje generalnog sekretara i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu", dodaje se u saopštenju.

Tromesečni izveštaji o radu Unmika redovno su razmatrani na sednicama Saveta bezbednosti UN od 1999. godine, odnosno od usvajanja Rezolucije 1244.

Tokom britanskog predsedavanja SB UN, rasprava je izostala jer, kako je obrazložila ambasadorka Britanije u UN Karen Pirs "iako pitanje Kosova ostaje važno, ono ne zahteva više redovne sednice".

Na prethodnoj sednici, sredinom maja, predstavnici Švedske, Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Holandije naveli da je vreme da se promeni format rasprave o kosovskoj krizi u sedištu UN.

Promeni formata održavanja sednica Saveta bezbednosti UN oštro su se suprotstavile Rusija, Kina i Srbija.

Upravo je Kina raspravu u Kosovu ponovo vratila na dnevni red.

Zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Izvor: Beta, Insajder