Kosovo: Suživot i normalizacija odnosa samo u političkim parolama

Incidenti koji uključuju srpsku i albansku stranu, bilo na Kosovu ili u centralnoj Srbiji sve su učestaliji. Intenziviranje sukoba i provokacija na raznim nivoima poklapa se sa sve češćim pisanjem medija – bez pozivanja na konkretne izvore ili dokumente – kako se bliži dan za dogovor oko pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine. Umesto da takve najave dovedu do smanjenja tenzija, dešava se upravo suprotno – sve više incidenata, koji su povod za sve oštriju retoriku.

Kosovo - Srbija

Albanci su napali povratnike kod Kline, srpska policija zaustavila je autobus s umetnicima koji su putovali na festival Mirdita, dobar dan u Beogradu, kamenovane ambulante u Sovom Dolu i u  selu Novake, a sve je kulminiralo sinoć u Starom Grackom, kada je dvoje dece zadobilo opekotine nanete biber sprejom. Naime, nakon što se verbalna rasprava u centru sela, pretvorila u fizičku, albanski policajac je biber sprejom isprskao Srbe, među kojima je bilo i dece, pa je opekotina zadobila i šestomesečna beba koja je bila u naručju majke.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Kosovom Marko Đurić zatražili su reagovanje međunarodne zajednice i izrazili očekivanje da će Kfor, Unmik, Euleks, ali i uticajne države osigurati mir za građane na Kosovu.

"Ono što možemo da uradimo je da protestujemo, ali od toga neće biti bolje. Pitanje je za međunarodnu zajednicu šta će da uradi", rekao je Dačić novinarima u Beogradu posle sastanka s Džun Somer, generalnom sekretarkom Asocijacije država Kariba.

Đurić ja na današnjoj konferenciji za novinare naveo da je broj napada na Srbe na Kosovu pojačan u poslednjih mesec dana i ocenio da je na delu sistematska kampanja progona i pritiska na preostale Srbe.

"Sistematska kampanja progona i pritiska na preostale Srbe na Kosovu i Metohiji intenzivirana je u poslednjih mesec dana", rekao je Đurić .

On smatra da je uzrok tome stvaranje političke klime netrpeljivosti i netolerancije prema Srbima.

Iako su srpski ministri u Vladi Kosova u ostavci nakon što je u Kosovskoj Mitrovici priveden Marko Đurić oni i dalje, prema pisanju Kosseva, obavljaju određene aktivnosti. Jedan od njih, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je rekao da „incident u Starom Grackom, gde su Albanci napali decu mlađeg uzrasta, predstavlja opasnu provokaciju“.

On je naveo da je još gore to što se u opštem metežu koji je nastao tokom pokušaja da se odbrane deca, u naručju majke povređena i šestomesečna beba, saopšteno je iz kabineta ministra Jevtića.

"Ovo je opasna provokacija na koju se mora odmah odgovoriti hapšenjem i određivanjem adekvatne kaznene mere počiniocima, jer su u ovom slučaju poznati policiji. Van svake pameti je provocirati i napadati decu koja ni za šta nisu kriva i koja ničim nisu mogla da isprovociraju ovako nešto", kaže Jevtić.

On je dodao da je nakon informacije šta se zapravo desilo u Starom Gracku odmah kontaktirao nadležne organe i zatražio odgovornost i policajaca koji su se našli na licu mesta i koji nisu adekvatno reagovali, već slučajno ugrozili i bebu koja se našla u naručju majke, upotrebom biber spreja.

"Šikaniranje Srba mora prestati i prosto je nedopustivo ovo što se u selu Staro Gracko dogodilo i ono što se prethodnih dana dešavalo srpskog narodu na Kosovu - od blokiranja Srba da posete svoju svetinju u selu Petrič, do krađa stoke koje su se desile u selima Bosce i Grizime nadomak Kamenice, a koja je porodicama bila jedini izvor prihoda", naveo je Jevtić.

On je dodao da se suživot i međusobno poverenje ne grade na ovaj način.

"Ako mislite da gradimo zajedničku budućnost, incidenti u kojima su Srbi oštećena strana se moraju svesti na minimum, gotovo na nulu, jer oni ničemu ne vode", zaključio je Jevtić i rekao da će posetiti Staro Gracko kako bi preostalim Srbima pružio podršku da ostanu na svojim i imanjima jer je cilj ovakvih incidenata upravo njihovo iseljavanje.

Normalizaciju koči licemerje vlasti

Primer rada na poboljšanju odnosa je i festival Mirdita, dobar dan koji se trenutno održava u Beogradu. Odnosi Beograda i Prištine bili su i jedna od tema o kojoj je bilo reči.

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine služi političkim elitama da se održe na vlasti, a ne istinskom poboljšanju života i saradnje građana, ocenili su učesnici debate "Kosovo - Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima" na drugom danu festivala "Mirdita, dobar dan".

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je naveo da su rat na Kosovu i bombardovanje Srbije bili tragedija, a da je ono što se sada dešava farsa.

On je podsetio na istraživanje Centra koje je pokazalo da se 2/3 građana Srbije zalaže za nastavak Briselskog dijaloga, ali da se 84 odsto njih protivi priznanju nezavisnosti Kosova, čak i ako je to uslov za članstvo u EU.

Ocenio je i da su elite odavno normalizovale svoje odnose, a da građani "nisu ni približno tome".  Kao primer je naveo da rukometašicama sa Kosova nije dozvoljeno da igraju, dok su u Briselu učesnici dijaloga igrali fudbalsku utakmicu.

Novinar redakcije "Kosovo2.0" Heraldin Fazlin je istakao da je na delu "licemerje predstavnika obe vlasti, zbog čega se ne može doći do istinske normalizacije odnosa".

"Na Kosovu i u Srbiji govore o finalnoj fazi pregovora, a ne znamo kako se došlo do finala", rekao je on i dodao da se ne priča o realnim problemima poput nerešenog pitanja 1.670 nestalih.

Deo Birčaninove ulice, oko Centra za kulturnu dekontaminaciju gde se održavca Festival zatvoren je za saobraćaj, a i danas su bile prisutne jake policijske snage koje strogo kontrolišu ko ulazi u obezbeđeni prostor.

Festival "Mirdita, dobar dan", otvoren je juče u Beogradu i trajaće do 2. juna. Oko 100 pripadnika Srpske radikalne stranke pokušalo je sinoć da spreči održavanje Festivala, ali ih je kordon policije zaustavio.

Izvor: Beta, Insajder