Kosovo ušlo u Evropsku mrežu operatora prenosnog sistema, Vučić najavljuje razgovore sa evropskim predstavnicima

Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) je u ponedeljak izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno. Tim povodom nisu se oglasili ni Ministarstvo energetike ni Elektromreža Srbije, a prva zvanična rekacija stigla je tri dana kasnije i to od predsednika Aleksandra Vučića koji je poručio da će sutra o tome rezgovarati sa evropskim predstavnicima. Ono što je činjenica je da je Srbija odnosno JP Elektromreže Srbije do sada bilo odgovorno za ono što ne može da kontroliše.

Elektromreže Srbije, ilustracija

„Ako neko misli da je došlo vreme da neko fizički zauzima Valač i Gazivode, ja ih molim da to ne čine“, rekao je tim povodom  danas predsednik Srbije na otvaranju Vojno-medicinskog centra „Karaburma“.

Navodi da namerno nije želeo da ovih dana govori o tome šta je uradio ENTSO. Dodao je da će se time ipak baviti i to javno te da će o tome razgovarati sutra sa evropskim predstavnicima.  

„Da ne objašnjavamo sada ljudima šta se sve događalo, kako ko je sve glasao, zašto je glasao, zarad čijih interesa, zarad čijeg novca, ali se tu pokazalo da sve što je pojedinim zapadnim silama potrebno da se donese kao odluka, uradiće to, a da ih ugovorno pravo i da ih međunarodni sporazumi mnogo ne interesuju“,  dodao je Vučić.

Hajdari: Kosovo steklo energetsku nezavisnost

Podsetimo, kosovska ministarka ekonomije Rozeta Hajdari u ponedeljak uveče je saopštila da je proces glasanja o novom sporazumu o priključenju Operatora prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) i Evropske energetske mreže operatora struje (ENTSO) završen i da je Kosovo steklo energetsku nezavisnost, na čemu se godinama radilo. Tim povodom stgle su brojne reakcije i pohvale od evropskih zvaničnika, ambasada Nemačke, SAD i Velike Britanije.

Na pitanje Insajdera od odluci ENSTO Ministarstvo energetike nije imalo komentar kao ni Elektromreže Srbije(EMS) gde nam je rečeno da se oni tim povodom neće oglašavati.

Prema pisanju Kosseva, KOSTT koji je sve do sada funkcionisao u okviru regulatornog područja Srbije (EMS) u SMM bloku (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), kako se očekuje, izlazi iz ovog područja i pripaja se bloku sa albanskim operatorom prenosnog sistema OST.

Srbija se do sada protivila prijemu KOSTT u Evropsku mrežu prenosnog sistema. Međutim, istovremeno je u tački 10 Zaključaka EU posrednika u sprovođenju sporazuma o energetici – Briselskog sporazuma još iz 2013, predviđeno da KOSTT postane član Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO).

Kosovo 2018.  nije uspelo da uđe u ENTSO, EMS ostao odgovoran za ono što ne može da kontroliše

U novembru 2018. godine Srbija je objavila pobedu na glasanju evropske energetske mreže operatora struje ENTSO-e, na kojem se odlučivalo da li će Elektromreže Srbije ostati deo energetske mreže na severu Kosova ili će njeno mesto zauzeti prištinska kompanija KOSTT.

Tada je Srbija objavila pobedu na glasanju evropske energetske mreže operatora struje  ENTSO.  Ipak, ta pobeda, praktično je značila da će i ubuduće Elektromreže Srbije biti odgovorne za probleme u evropskoj elektromreži do kojih dolazi zbog toga što prištinski operator „namerno, kontinuirano i neovlašćeno“ preuzima električnu energiju. Tako je srpska kompanija ostala otvorena za kritike evropskih operatora i faktički odgovorna za nešto na šta nema nikakav uticaj.

I dok je ovo pitanje za većinu evropskih operatora tehničko – u pitanju je održavanje stabilnosti elektro-sistema u kome svako nenajavljeno povlačenje struje izaziva poremećaj i dovodi u pitanje celu mrežu, u Srbiji je ovo predstavljeno kao političko pitanje.

Energetika je samo jedna od oblasti na Kosovu, u kojoj odnosi Beograda i Prištine nisu uređeni. U objavljenim briselskim sporazumima o energetici, potpisanim 2013. i 2015. predviđeno je da se osim prištinske firme snabdevanjem i trgovinom električnom energijom bave i dve novoformirane firme pod okriljem Elektroprivrede Srbije.

Jedna od tih kompanija je Elektrosever, koja bi trebalo da bude zadužena za snabdevanje. Vlada Srbije dala je saglasnost za njeno formiranje, a Upravni odbor EPS-a za direktora je imenovao Bobana Novakovića. Posao druge kompanije, čije se ime ne navodi, bio bi trgovina električnom energijom.

Kako je navedeno u Sporazumu, zahtev za registraciju trebalo je da bude podnet pre kraja avgusta 2015, a odobren u roku od sedam dana kod nadležne kosovske Agencije za privredne registre. Priština se obavezala da će potom odobriti licence, koje će međutim važiti od trenutka kada prištinska kompanije KOSTT postane član ENTSO-e. Ništa od toga se, međutim, nije dogodilo.

Već sledeće godine stvari se menjaju. Naime, početkom decembra 2019. Operator Sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i albanski Operator prenosnog sistema (OST) potpisali su u Tirani ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija.

Kako je tada izjavio izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja, na ovaj način se Kosovo definitivno odvojilo od srpskog regulatornog prostora i postaje deo regulatornog bloka sa Albanijom.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tada je poručio da je to nesprovodivo na terenu i da mora da bude zaustavlјeno od strane međunarodne zajednice.

On je tada rekao da je "Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Кosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza".

"Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorno nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na КiM u ENTSOE, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike", naveo je tada Đurić u saopštenju.

Kako se međutim ispostavilo, desilo se upravo ono što su predstavnici kosovskih institucija i najavili. Navedeno je da je KOSTT sporazum potpisao uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO) i da stupa na snagu aprila 2020. godine.

Izvor: Kossev; Beta; Insajder