Kosovska policija identifikovala vlasnika vozila iz kojeg se pretpostavlja da je ubijen Ivanović

Policija Kosova je identifikovala osobu koja je 2017. godine kupila vozilo iz kojeg se pretpostavlja da je u utorak ubijen predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, navodi se u saopštenju MUP-a.

Oliver Ivanović

U saopštenju se ističe da policija ima informacije o osobi koja je 2017. kupila to vozilo i da je od 2009. godine to vozilo bilo na jednoj adresi u Srbiji. 

"Policija Kosova je identifikovala broj šasije zapaljenog vozila koje je nađeno na severu Kosova i za koje se veruje da je umešano u ubistvu Olivera Ivanovića i koje je odmah putem međunarodnih kanala uspela da lokalizuje u jednog zemlji EU", dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je policija Kosova u saradnji sa tom zemljom na nivou operativne saradnje uspela da utvrdi da je to vozilo od 2009. godine bilo na određenoj adresi u Srbiji i uspela da utvrdi kome je ono prodato 2017. godine.

"Ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj i direktor policije Kosova Špend Madjuni su o tome obavestili tužioce koji će putem zvaničnih kanala zatražiti međunarodnu pravnu pomoć od srpskih vlasti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da policija, Ministarstvo pravde i MUP Kosova imaju potrebne kapacitete za istragu i da su "maksimalno opredeljeni da ovaj kriminalni akt dobije epilog".

Prethodno je zamenik komandanta Policija Kosova za sever Besim Hoti izjavio da je poslednji vlasnik vozila za koje se veruje da je iz njega pucano na predsednika Ivanovića boravi negde u Srbiji, ali da nema informacija koje je nacionalnosti.

"Još se ne zna koje je nacionalnosti poslednji vlasnik vozila. To su informacije koje imaju samo policijski istražitelji. Oni vode istragu po ovlaščenju tužilaca koji su odgovorni za slučaj", rekao je Hoti za prištinske medije.

On je dodao da se istraga o ubistvu Ivanovića vodi povećanim intenzitetom i da policija sarađuje s međunarodnim institucijama.

Oliver Ivanović ubijen je u utorak pre podne iz vatrenog oružja u Kosovskoj Mitrovici sa šest metaka, na ulazu u prostorije stranke koju je osnovao.

Obdukcija je pokazala da je smrt bila trenutna i rane smrtonosne.

Ubrzo nakon toga, u blizini lica mesta u Kosovskoj Mitrovici, pronađen je i zapaljen automobil za koji policija sumnja da je korišćen prilikom izvršenja krivičnog dela.

Kosovska policija je ranije saopštila da je došla do nekih novih informacija o ubistvu, nakon razgovora s nekoliko svedoka, pregleda snimaka sigurnosnih kamera i informacija dobijenih putem zaštićene komunikacije, poverljivih telefonskih razgovora, mejlova i zapisa sa društvenih mreža.

Danas je direktor policije Vladimir Rebić izjavio da srpska policija ima određene informacije koje vode ka vozilu korišćenom za izvršenje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

"Na osnovu međunarodne operativne policijske saradnje smo dobili jedan trag koji vodi ka, najverovatnije, vozilu koje je korišećno za izvršenje ovog krivičnog dela. Posedujemo određene informacije o vlasniku tog vozila, odnosno načinu prodaje tog vozila i pokušavamo da pribavimo i druge relevantne podatke", rekao je Rebić.

Izvor: Beta, Insajder