Kosovska policija ima podatke o vlasniku vozila iz kojeg je pucano na Ivanovića, za njim se traga

Kosovska policija ima informacije o poreklu vozila iz kojeg je pucano na lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, izjavio je večeras generalni direktor PK Špend Madjuni.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića

Ne iznoseći mnogo detalja Madjuni je rekao da imaju dovoljno informacija da se traga za vlasnikom vozila.

"Vozilo je bilo bez registarskih tablica, ali smo uspeli da obezbedimo dovoljno informacija o poreklu i vlasniku vozila. Ne mogu da dam više detalja, ali informacije koje imamo su dovoljne da se traga za vlasnikom vozila", kazao je Madjuni na konferenciji za medije posle sednice Saveta za bezbednost Kosova.

Savet za bezbednost Kosova ocenjuje da je bezbednosno stanje mirno i stabilno

Savet za bezbednost Kosova je na današnjoj sednici raspravljao o ubistvu Olivera Ivanovića i aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovo. Nakon sedncie premijer Kosova Ramuš Haradinaj osudio je zločin i pozvao institucije Kosova da što pre rasvetle slučaj.

Savet za bezbednost Kosova ocenio je da je bezbednosno stanje u zemlji mirno i stabilno i da organi reda sprovode odgovorno svoje dužnosti u očuvanju javnog mira i bezbednosti za sve gradjane Kosova, saopšteno je večeras iz Vlade Kosova.

Savet za bezbednost, sa predstavnicima institucija Kosova, bezbednosnim mehanizmima i pravosudnim organima, ocenio je situaciju na Kosovu, sa posebnim naglaskom na situaciju na severu Mitrovice nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića i istakao da je situacija mirna i stabilna.

"Savet za bezbednost Kosova naglašava da organi bezbednosti i tužilaštva sprovode intenzivnu istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i istražuju sve moguće motive. Organi reda su tražili od svih gradjana, bez razlike, da pružaju pomoć i saradnju u otkrivanju počinilaca ovog krivičnog dela i njihovo dovodjenje što je pre moguće pred lice pravde", nevedeno je u saopštenju.

Takodje se ističe da se u slučaju potrebe za pomoć i ekspertizu u rasvetljavanju ovog ubistva može zatražiti stručna pomoć od specijalizovanih medjunarodnih agencija, posebno od američkog FBI.

Inače, sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova sazvana, kako je ranije saopšteno iz kosovske Vlade, kako bi se „razmotrila opšta bezbednosna situaciju u zemlji."

Nakon ubistva Olivera Ivanovića, jutros je vanredno zasedao i Savet za nacionalnu bezbednost Srbije.

Nakon sednice, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je vanrednu konferenciju za medije, na kojoj je rekao da Srbija ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici smatra terorističkim aktom i zahteva da srpski organi učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića.

Na konferenciji za novinare nakon sednice, predsednik Vučić je takođe rekao da postoje određeni tragovi na licu mesta.

Lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija pravda Oliver Ivanović ubijen je jutros iz vatrenog oružja u Kosovskoj Mitrovici ispred svoje kancelarije. 

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić ranije danas je izjavio da su na mestu napada na Olivera Ivanovića pronađeni "određeni dokazi koji će se koristiti u daljem toku istrage".

Izvor: Beta, Insajder