Kosovska policija: U toku je potraga za M. R.

Četvorici kosovskih Srba koje su Specijalne snage kosovske policije jutros uhapsile na severu Kosovske Mitrovice, nakon saslušanja u južnom delu Mitrovice, određen je pritvor od 48 sati, saopšteno je iz kosovskog tužilaštva. Za jednim  osumnjičenim u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića, M. R, kosovska policija traga.

Fotografije zaplenjenih predmeta tokom jutrošnje akcije kosovske policije Foto: Policija Kosova

Specijalni tužilac Kosova Sile Hodža danas je na konferenciji za novinare s predstavnicima kosovske policije rekao da je tužilaštvo u toku prikupljanja dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića naišlo na mnoge poteškoće, prenosi Indeksonline.

"Prikupili smo dokaze i saslušali  više od 40 svedoka uglavnom sa severa“, naveo je Hodža.

"Specijalno tužilaštvo je do sada prikupilo dokaze i došlo je do zaključka da se samo sa nalogom za kućni pretres osumnjičenih može dobiti još dokaza o ubistvu Olivera Ivanovića. Sudija Odeljenja za teške zločine iz Osnovnog suda u Prištini je 21. novembra izdao naredjenje za kontrolu kuća i prostorija optuženih", rekao je Hodža.

Kosovska policija je slikama pokazala da su tokom pretresa kuća osumnjičenih zaplenjeni dron, četiri mobilna telefona, laptop, aparat za radio veze, dva pancirna prsluka, jedna automatska puška A-47 jugoslovenske proizvodnje s praznim okvirom, četiri okvira za A-47 sa 106 metaka, dva prazna okvira za istu pušku, jedan okvir sa deset metaka kalibra 9 mm, jedna ručna granata M-75, pištolj, jedan okvir automatskog oružja sa 26 metaka kalibra 7.62, punjač za tromblon i gumeni pendrek.

On je potvrdio da je 21. novembra izdata direktiva za privođenje nekoliko osoba.

Naveo je i da jedna od njih, M.R nije zatečen u stanu tokom pretresa i da je će postupak protiv njega biti nastavljen u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Direktor Odeljenja za istrage Policije Kosova Riza Šilova je naveo da su policijske jedinice pretražile četiri lokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice i uhapsili četiri osobe.

Prema njegovim rečima, trojica uhapšenih su povezani s ubistvom Olivera Ivanovića, dok je četvrti uhapšen zbog otpora prilikom tih hapšenja, odnosno ometanja službenih lica u vršenju dužnosti.

Fotografije zaplenjenih predmeta tokom jutrošnje akcije kosovske policije Foto: Policija Kosova

Šilova je naveo da jedan od osumnjičenih M. R. (godište 1978.) nije pronađen u svom stanu i da je za njim izdat nalog za hapšenje.

"On je u bekstvu, a kada se suoči s policijom Kosova, ova osoba će biti uhapšena", rekao je Šilova.

Prištinski mediji navode da je u pitanju Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste.

"U ovoj fazi izlazimo samo sa inicijalima, vršimo istrage protiv osumnjičenih koji su pomagali u krivičnom delu", rekao je Hodža.

Portparol policije Baki Keljani je govoreći o protestu Srba rekao da će se pobrinuti za održavanje javnog reda i mira u zemlji i da „svaki građanin Kosova ima pravo da protestuje i izrazi svoje nezadovoljstvo“.

Fotografije zaplenjenih predmeta tokom jutrošnje akcije kosovske policije Foto: Policija Kosova

U zvaničnom saopštenju policije  navodi se da su danas izvršeni pretresi na četiri lokacije na severu Mitrovice i da su uhapšene četiri osobe, od kojih su tri osumnjičene za učešće u krivičnom delu ubistvo, dok je jedna osoba uhapšena zato što se odupirao policajcima tokom kontrole u i hapšenja osumnjičenih.

 Uhapšeni su N.Š. rođen 1976. službenik policije u severnoj Mitrovici, M.R. (1993),  D.M. (1970) takođe službenik policije u severnoj Mitrovici i A. Ć. (1965). U toku je potraga za M.R. rođenim 1978, navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je prilikom pretresa na ovim lokacijama zaplenila i neke relevantne dokaze vezane za predmet, koji će biti obrađeni u skladu sa zakonskim postupkom, saopšteno je iz policije Kosova.

Izvor: Insadeksonline, Inbsajder, Kossev

Haradinaj: Akcija u skladu sa zakonom

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da je jutrošnja akcija specijalnih jedinica na severu Kosova u skladu sa zakonom i da nije povezana sa bilo kakvom politikom.

"Danas, po nalogu Specijalnog tužilastva Kosova, sprovedena je policijska operacija na severu Kosova povezana sa hapšenjem nekoliko osumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanovića. Ova policijska akcija je u potpunosti u skladu sa zakonom, prema nalogu Specijalnog tužilaštva i nije povezana sa bilo kakvim političkim dešavanjima", napisao je Haradinaj.

On je pozvao građane, političke stranke, gradonačelnike a, kako je naveo, posebno one na severu, da doprinesu očuvanju mira i stabilnosti

"Želim da uverim sve građane da država Kosovo i njene snage nisu i nikada neće biti protiv bilo koje etničke ili političke grupe. Važno je da se ne podlegne različitim dezinformacijama. Čuvanje reda i poštovanje zakona je u interesu svih na Kosovu", zaključio je Haradinaj.