Kosovska policija uhapsila osumnjičenog za rušenje ploče otetim novinarima

Policija u Đakovici uhapsila je Šabana Berišu (47) koji je 30. januara bagerom iščupao ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću. Kako je objavio UNS, u izveštaju policije, u koji je to udruženje imalo uvid, piše da je Beriša priznao da je srušio memorijalno obeležje otetim novinarima, a u tom dokumentu je navedeno da je delo bilo etnički motivisano.

Spomenik nestalim novinarima

„Policija je izvršila uviđaj 4. februara 2019. godine i otkrila da je ploča namerno uklonjena bagerom i bačena 20 metara od mesta gde je bila postavljena. Ploča je preuzeta sa mesta izvršenja dela i doneta u Policijsku stanicu u Orahovcu gde su identifikovani i osumnjičeni i bager“, piše u izveštaju.

Kako se dalje navodi u izveštaju, Šaban Beriša je juče „saslušan u prisustvu advokata i priznao je delo za koje je osumnjičen“.

„Državni glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Đakovici je obavešten, a po njegovom nalogu predmet se vodi po redovnoj proceduri kao uništenje ili oštećenje imovine (oštećenje memorijalne ploče), član 333, tačke 3 i 4“, piše u tom dokumentu, u kome se ističe i da je delo etnički motivisano, te da je ploča srušena 30. januara u 11 sati.

Ovo je inače prvi put da je odgovorni za rušenje ploče identifikovan i uhapšen.

“Pozdravljam pronalaženje počinioca koji je srušio ploču nestalim novinarima i očekujem da će biti procesuiran od strane pravosudnih organa u najkraćem roku. Ovim slučajem će se u neku ruku pokazati u kojoj meri je pravosudni sistem na Kosovu efikasan i koliko se poštuje vladavina prava. Nadam se da će ovo hapšenje doprineti rasvetljavanju sudbine nestalih novinara i da ćemo konačno saznati šta se desilo našim kolegama“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, a prenosi UNS.

Podsetimo, ploča postavljena na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić 30. januara porušena je i odnesena sedmi put za poslednjih šest godina. U međuvremenu, istrage nisu dobile epiloge.

Nakon poslednjeg rušenja Komisija za istraživanje ubistava novinara je saopštila kako tužilački i sudski organi Kosova slučaj moraju efikasno istražiti i procesuirati počinioce koji ruše ovo obeležje. Takođe, Komisija je apelovala da pitanje ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu u periodu 1998–2000. godine budu tema istraga Specijalnog tužilaštva, kao i to da treba da se procesuiraju na Specijalnom sudu.

Slavuj i Perenić su novinari koji se među prvima nestali, nakon što su na leto 1998. godine otišli da naprave reportažu o monasima koje je otela, pa oslobodila jedinica OVK u Zočištu nadomak Velike Hoče. Oni su tada skrenuli sa glavnog puta na puteljak ka vinogradima, gde im se gubi svaki trag.

Izvor: UNS, Insajder