Kosovski ambasador u Severnoj Makedoniji posetio Morinu u ekstradicionom pritvoru

Kosovski ambasador u Skoplju Đerđ Dedaj posetio je bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu koji se nalazi u ekstradiocionom pritvoru i preneo da je zadovoljan tretmanom i da očekuje da bude oslobođen.  

Ilustracija zatvor

"Tomor je dobro, jako je smiren... Očekujemo da se veoma brzo vrati porodici i na Kosovo!", napisao je Dedaj na Fejsbuku.

Ambasador Kosova u Skoplju je, kako su preneli lokalni mediji, istakao zahvalnost institucijama Severne Makedonije i upravi zatvora u Skoplju na fer i prijateljskom tretmanu i na tome što su mu omogućili posetu.

Inače, juče je saopšteno da je ministarstvo pravde Severne Makedonije dostavilo Osnovnom sudu „Skoplje 1” zahtev Srbije za ekstradiciju bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine, a skopski krivični sud odobrio je petočlanoj Ambasadi Kosova da ga posete.

Prethodno Krivični sud u Skoplju nije odobrio vicepremijeru Severne Makedonije Bujaru Osmaniju da poseti Morinu jer, kako su naveli, „funkcija na kojoj se nalazi ne dozvoljava da posećuje pritvorenike”.

Podsetimo, Morinu je prošle nedelje makedonska policija uhapsila po Interpolovoj poternici Srbije, koja ga sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu. Krivični sud u Skoplju odredio mu je ekstradicioni pritvor do 30 dana. Ministarstvo pravde Srbije navelo je da će makedonskom pravosuđu podneti molbu za njegovo izručenje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da „ne veruje da Severna Makedonija neće izručiti Morinu jer bi jer bi to bilo nepoštovanje međunarodnog prava”. S druge strane kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da Priština neće dozvoliti izručenje Morine Srbiji.

O tome za šta se Timor Morina tačno tereti postoji malo dostupnih podataka osim da je bio pripadnik OVK. Prema navodima iz srpskih državnih organa sumnja se da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva, a u Prištini navode samo da je učestvovao u borbama u oblasti Dukađini.

Inače, prema zakonima, o ispunjenosti uslova za izručenje odlučuje sud zemlje u kojoj je osumnjičeni uhapšen. Ako utvrdi da su uslovi ispunjeni, o izručenju odlučuje ministar pravde koji i potpisuje akt o izručenju.

Izvor: Beta, Insajder