Kosovski KOSTT postaje deo Operatora prenosnog sistema Albanije

Operator Sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i albanski Operator prenosnog sistema (OST) potpisali su u Tirani ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija. Kako je izjavio izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja, na ovaj način se Kosovo definitivno odvaja od srpskog regulatornog prostora i postaje deo regulatornog bloka sa Albanijom. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je to nesprovodivo na terenu i da mora da bude zaustavlјeno od strane međunarodne zajednice.

Elektromreže Srbije, ilustracija

U saopštenju KOSTT-a ističe se da je sporazum potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO) i stupa na snagu aprila 2020. godine.

Kako se dalje navodi, regulatorni blok, koji se sastoji od dve regulatorne zone, KOSTT i OST, ima za cilj lakši rad dva elektroenergetska sistema, kako sa tehničkog, tako i ekonomskog aspekta, a omogući će lakši rad i balansiranje oba sistema, smanjiti troškove i razmeniti rezerve sistema.

Đurić: Međunarodna zajednica to mora da zaustavi

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da bi, umesto priče o energetskoj velikoj Albaniji koja nikada neće postojati, Priština trebalo da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira Zajednicu srpskih opština, koju je potpisala pre 2.415 dana.

"To je nesprovodivo na terenu, i međunarodna zajednica to mora da zaustavi pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga", ocenio je Đurić u pisanoj izjavi.

On je naglasio da je "Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Кosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza".

"Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorno nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na КiM u ENTSOE, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike", naveo je Đurić u saopštenju.

“Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija). Potpisivanjem tog sporazuma i započinjanjem njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo deo regulatornog bloka sa Albanijom”, rekao je izvršni direktor KOST-a Iljir Šalja.

Generalni direktor OST Skerdi Drenova istakao je da taj sporazum stvara povoljne uslove za optimalno korišćenje proizvodnih resursa unutar bloka.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je Srbija vlasnik i graditelј elektromreža na Kosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza. On je rekao da je uspostavljanje regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija nesprovodivo na terenu i da mora da bude zaustavlјeno od strane međunarodne zajednice “pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga”.

“Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorono nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na KiM u ENTSOE. Umesto priče o energetskoj velikoj Albaniji koja nikada neće postojati, Priština treba da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira Zajednicu srpskih opština, koju je potpisala pre 2.415 dana”, naveo je Đurić.

Kosovo nije uspelo da uđe u ENTSO-e

U novembru prošle godine Srbija je objavila pobedu na glasanju evropske energetske mreže operatora struje ENTSO-e, na kojem se odlučivalo da li će Elektromreže Srbije ostati deo energetske mreže na severu Kosova ili će njeno mesto zauzeti prištinska kompanija KOSTT.

Energetika je samo jedna od oblasti na Kosovu, u kojoj odnosi Beograda i Prištine nisu uređeni. U objavljenim briselskim sporazumima o energetici, potpisanim 2013. i 2015. predviđeno je da se osim prištinske firme snabdevanjem i trgovinom električnom energijom bave i dve novoformirane firme pod okriljem Elektroprivrede Srbije.

Jedna od tih kompanija je Elektrosever, koja bi trebalo da bude zadužena za snabdevanje. Vlada Srbije dala je saglasnost za njeno formiranje, a Upravni odbor EPS-a za direktora je imenovao Bobana Novakovića. Posao druge kompanije, čije se ime ne navodi, bio bi trgovina električnom energijom.

Kako je navedeno u Sporazumu, zahtev za registraciju trebalo je da bude podnet pre kraja avgusta 2015, a odobren u roku od sedam dana kod nadležne kosovske Agencije za privredne registre. Priština se obavezala da će potom odobriti licence, koje će međutim važiti od trenutka kada prištinska kompanije KOSTT postane član ENTSO-e. Ništa od toga se, međutim, nije dogodilo.

Izvor: Beta, Insajder