Kosovski operator preuzeo snabdevanje strujom severa Kosova, i dalje nejasno šta to znači za potrošače

Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) na Kosovu  od danas preuzima snabdevanje električnom energijom opština na severu Kosova i prestaje razmena električne energije između JP EPS i KOSTT koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na severu Kosova. Šta ovo konkretno znači za potrošače na severu Kosova za sada nisu objasnili ni zvaničnici iz Beograda, ali ni iz Prištine.

Struja, ilustracija Foto: Pixabay

 Sporazum o povezivanju KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO)  potvrđen je 20. aprila ove godine.

Sporazum je stupio na snagu 15. maja 2020. i od tada su KOSTT i Kosovo postali regulatorno područje u okviru regulatornog bloka CA, s Albanijom.

Stupanjem na snagu Sporazuma, dodela interkonektivnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima interkonektivne mreže Kosova realizuje se u okviru strukture Regulatornog bloka CA, a ne više Elektromreže Srbije (EMS) i prihodi od tih aktivnosti pripadaju KOSTT.

Time je otvoren put KOSTT-u da se integriše na regionalno energetsko tržište, da učestvuje u Albanskoj berzi energije (APEKS) i pusti u pogon 400 kilovatanu liniju Kosovo-Albanija.

Od danas KOSTT počinje "samostalan operativan rad" što je deo sporazuma sa ENTSO i funkcionisaće odvojeno od EMS-a

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas povodom  početka delovanja Kosova kao regulatornog područja u regulatornom bloku Albanija - Kosovo da je energetska nezavisnost zajednički uspeh Kosova i međunarodnih prijatelja.

On je ocenio da je Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) na Kosovu otvorio novo poglavlje u bloku Albanija-Kosovo.

"KOSTT je ispunio sve uslove predviđene sporazumom i sada posluje nezavisno. Podrška vlade energetskom sektoru biće maksimalna, jer je energetska stabilnost preduslov održivog ekonomskog razvoja zemlje, povećanja domaćih i stranih investicija, kao i u korist gradjana", napisao je premijer Hoti na fejsbuku.

Zvaničnici Srbije se nisu oglašavali povodom ovog preuzimanja. Izuzetak je Javno preduzeće Elektromreže Srbije koje je danas ponovo saopštilo da je trafostanica "Valač" na severu Kosova i dalje u njegovom sastavu i da su netačne informacije da su zaposleni tokom vikenda praznili tu stanicu.

"EMS ne predaje svoju trafostanicu, zaposleni koji su rasporedjeni na radno mestu u TS Valač na svojim su radnim mestima i nikakvu opremu nisu iznosili niti je trafostanica ispražnjena", navodi se u saopštenju EMS-a.

Dodaje se da "EMS ne želi da se upušta u političke izjave koje pojednici daju, a pojedini mediji prenose".

"Apelujemo na celokupnu javnost da ne naseda na netačne informacije i unosi nemir, pre svega medju zaposlene u našoj kompaniji, ali i na sve ljude koji žive na Кosovu i Metohiji i celokupnu javnost", ističe se u saopštenju EMS-a.

U novembru 2018. godine Srbija je objavila pobedu na glasanju evropske energetske mreže operatora struje ENTSO-e, na kojem se odlučivalo da li će Elektromreže Srbije ostati deo energetske mreže na severu Kosova ili će njeno mesto zauzeti prištinska kompanija KOSTT.

Ta pobeda praktično je značila da su Elektromreže Srbije i dalje bile odgovorne za probleme u evropskoj elektromreži do kojih je dolazilo zbog toga što prištinski operator „namerno, kontinuirano i neovlašćeno“ preuzima električnu energiju. Tako je srpska kompanija ostala otvorena za kritike evropskih operatora i faktički odgovorna za nešto na šta nema nikakav uticaj.

Energetika je samo jedna od oblasti na Kosovu, u kojoj odnosi Beograda i Prištine nisu uređeni. U objavljenim briselskim sporazumima o energetici, potpisanim 2013. i 2015. predviđeno je da se osim prištinske firme snabdevanjem i trgovinom električnom energijom bave i dve novoformirane firme pod okriljem Elektroprivrede Srbije.

Nakon što je KOSTT objavio delove sporazuma o povezivanju u junu, postalo je jasno da je licenciranje kompanije Elektrosever ostala jedna od tačaka koja je trebalo da bude sprovedena u roku od 30. dana.

Međutim, kako navodi Kossev, prema do sada dostupnim informacijama, do licenciranja ove kompanije za snabdevanje i distribuciju energije nije došlo, iako je i prema ranije potpisanom sporazumu o energetici uslov za funkcionisanje KOSTT-a kao regulacione oblasti bilo formiranje srpskih kompanija: Elektrosever (snabdevač na severu Kosova) i EPS trgovina (snabdevač na veliko).

Izvor: Beta; Kossev, Insajder