Kosovski tužilac: Ovog meseca optužnice protiv dvojice osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića

Protiv osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića u narednim danima biće podignuta optužnica, potvrdio je za KoSSev specijalni tužilac Kosova, Sulj Hodža (Sylë Hoxha). Inače, njih dvojica nalaze se u pritvoru od hapšenja krajem novembra prošle godine. 

Mesto ubistva Olivera Ivanovića

„Ovog meseca, u narednih 15 do 20 dana, biće podignute optužnice“, rekao je Hodža za Kossev.

Navodi da ovo tužilaštvo ima nova saznanja u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, ali da će oni biti poznati za javnost u trenutku kada se podignu optužnice.

Radi se na tome da se podigne optužnica protiv svih osumnjičenih, takođe je dodao Hodža u prvom razgovoru.

U naknadnom pojašnjenju za KoSSev specijalni tužilac je potvrdio da se očekuje podizanje „zajedničke optužnice“ protiv ostalih osumnjičenih u ovom slučaju.

„Radi se na tome“, kratko je dodao.

Kuburović: Ne dobijamo povratne informacije o slučaju ubistva Ivanovića

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da o slučaju ubistva Olivera Ivanovića Beograd ne dobija nikakve povratne informacije.

“To je primer u kojem je Beograd apsolutno odgovorio na svaku zamolnicu i dostavio svaki traženi dokaz, za razliku od Prištine koja, od tri zamolnice nije odogovorila na dve, a i na tu jednu je odovorila sa zakašnjenjem. Zbog toga se postavlja pitanje valjanosti tih dokaza”, napomenula je ministarka.

Kako prenosi Kossev, Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću prethodno je pritvor produžen 22. oktobra za naredna dva meseca.

Rošićev advokat, Mahmut Haljimi, tada je poručio da ni prilikom ovog produženja pritvora tužilac nije predstavio nikakve nove dokaze koji bi opravdali dalje zadržavanje u pritvoru njegovog klijenta.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije.

Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju i neovlašćeno posedovanje oružja.

Inače, do sada je poznato da se za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, odnosno umešanost u ubistvo, tereti sedam osoba. Potvrđena su imena pet osoba – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković, Milan Radoičić, Silvana Arsović.

Policajac Dragiša Marković, koji se brani sa slobodi, sumnjiči se za odavanje službene tajne, budući da je sa mesta ubistva Ivanovića pozvao telefonom srpske organe bezbednosti. 

Da je umešana u ubistvo Ivanovića sumnjiči se i sekretarica Olivera Ivanovića - Silvana Arsović. Kako je izjavio kosovski tužilac Sile Hodža, Arsović je sumnjiva zbog sigurnosnih kamera, koje su bile isključene dve nedelje pred ubistvo Ivanovića, a zatim proradile odmah posle ubistva.

Među osumnjičenima je i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, za kojim je raspisana poternica. Hodža je nedavno rekao za NIN da je Tužilaštvo došlo do osnovanih sumnji da je Milan Radoičić sarađivao, odnosno koordinirao sa ljudima koji su u pritvoru (dvojica osumnjičenih), a koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali izvršiocima. Radoičić se sumnjiči i za organizovani kriminal, odnosno trgovinu drogom.

Pre dve nedelje, specijalne jedinice kosovske policije na Severu Kosova uhapsile su pripadnika KPS-a R.B, dok se, kako su saopštili, za drugim policajcem Ž.B. i dalje traga. Obojica se sumnjiče za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Tokom akcije priveden je i V.B, sin policajca za kojim se traga, a kod koga je pronađeno oružje.  

Ime policajaca na koje je kosovsko tužilaštvo proširilo istragu medijima je kasnije otkrio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Kako je rekao, u pitanju je kosovski policajac Rade Basara, a traga se za Željkom Bojićem dok je uhapšen njegov sin Vasilije Bojić, kod koga je nađeno oružje.

Željko Bojić, šef operative KPS-a za Sever, radio je na slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pre nego što je taj slučaj preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini.

Zvaničnici u Beogradu najnoviju akciju ocenili su tada kao “frustraciju Prištine jer je morala da povuče kandidaturu za članstvo u Interpol”.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Na istrazi njegovog ubistva paralelno rade i kosovsko i srpsko tužilaštvo, ali i dalje nisu podignute optužnice, dok se tužilaštva međusobno optužuju za nesaradnju.

Šta je do sada zaista poznato u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, šta su obećavali, a šta zaista uradili nadležni u Prištini i Beogradu pogledajte u video prilogu.

Izvor: Kossev, Insajder