Kosovski tužilac: Srpska strana nam još nije dostavila podatke iz telefona Olivera Ivanovića

Sile Hodža, specijalni kosovski tužilac, izjavio je da nije primio izveštaje od srpskih državnih organa koje tražio u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Kako prenosi kosovski Ekspres, Hodža je naveo da im nisu dostavljeni snimci telefonskih razgovora Ivanovića, kao i da nakon ispitivanja njegove supruge Milene Popović u Beogradu nisu dobili dodatne podatke.

Oliver Ivanović

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Ministarstvo pravde poslalo Prištini detaljan izveštaj i zapisnike sa saslušanja određenih lica o ubistvu Olivera Ivanovića. Međutim, tužilac u slučaju Ivanovića, Sile Hodža navodi da nije primio izveštaje koje je tražio od zvaničnih organa Srbije.

Kako je naveo, traženo je da se sasluša supruga Olivera Ivanovića – Milena Popović, kao i podatke iz telefona ubijenog lidera GI SDP.

„Pozdravljamo svaku informaciju od strane srpskih vlasti po ovom pitanju. Ali nismo dobili dovoljno podataka o ovim istragama. Pre mesec dana zatražili smo od srpskog tužilaštva da ispita ženu Olivera Ivanovića. Saslušali su je i dostavili nam izveštaj sa odgovorima na pitanja koja je njegova žena dala. Poslali smo im pitanja. Ali iz odgovora koje je dala, nismo dobili neki dodatni podatak od nje”, rekao je Hodža za Ekspres, a prenosi Kossev.

On je dalje rekao da su od srpske strane zatražili telefonske razgovore snimljene na Ivanovićevom telefonu, ali i da ih još nisu primili.

„Zatražili smo i podatke iz telefona Ivanovića, ali nam ih srpske vlasti još nisu dostavile. Mi nismo imali pristup jer znamo da srpski operator radi u severnom delu Mitrovice“, rekao je Hodža.

Skoro godinu dana nakon ubistva Ivanovića nije poznato ko je nalogodavac i ubica Olivera Ivanovića. U sklopu istrage kosovska policija uhapsila je trojicu Srba koji se sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića – pripadnike KBS Dragišu Markovića i Nedeljka Spasojevića, kao i Marka Rošića.

Kosovska policija traga za četvrtim osumnjičenim Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste, koji je izbegao hapšenje. Njega je na nepoznatoj lokaciji saslušao MUP Srbije, a kako je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on je prošao poligrafsko testiranje. Kako je Insajderu nedavno potvrđeno, kosovska policija i tužilaštvo utvrđuju njegovu ulogu u slučaju ubistva Ivanovića.

Nakon pisanja pojedinih medija, kosovski tužilac Sile Hodža potvrdio je za Insajder da je tužilaštvo došlo do novih informacija, ali da istraga nije proširena, jer za to nema dokaza. On je demantovao da su informacije o ubistvu Ivanovića stigle od jedne strane obaveštajne službe.

Prethodno su mediji preneli da je kosovsko tužilaštvo donelo odluku da proširi istragu o ubistvu Ivanovića, a nakon informacija koje je dobilo od jedne strane obaveštajne agencije. Detalji iz navodnog izveštaja strane službe objavljeni su prvo na portalu na albanskom jeziku Arbresh.info, a te informacije su mediji u Srbiji preneli.

Kako je preneseno, u navodnom izveštaju piše da je u ubistvu Ivanovića učestovalo „pet osoba koje su povezane sa Voždovačkim klanom“, a koje je, prema ovom izvoru, angažovala srpska tajna služba. U istoj vesti takođe piše da je, prema navodnom izveštaju, Milan Radoičić dao naloge za brisanje nekih tragova i činjenica u vezi s ubistvom, kao i da je grupa koja je učestvovala u ubistvu Ivanovića odsela u hotelu Octan u Lešku i tu boravila mesec dana pre ubistva, a nakon ubistva su otišla na Tajland s beogradskog i s prištinskog aerodroma.

Izvor: Kossev, Insajder