Kosovski tužilac za Insajder: Niti je proširena istraga za ubistvo Olivera Ivanovića, niti smo informacije dobili od neke strane službe

Kosovski tužilac Sile Hodža je u izjavi za Insajder demantovao navode pojedinih medija da je Specijalno tužilaštvo Kosova donelo odluku o proširenju istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića na osnovu izveštaja jedne strane službe. On je, međutim, potvrdio da je tužilaštvo dobilo određene informacije, ali ne od neke službe, kako su preneli mediji, već od portala Arbresh.info.

Oliver Ivanović

„Tačno je da smo dobili informacije, radim sa istraživačima na proveri. Tužilaštvo još nije donelo odluku o proširenju istrage, jer za sada nemamo dovoljno dokaza“, rekao je Hodža za Insajder.

Prethodno su mediji preneli da je kosovsko tužilaštvo donelo odluku da proširi istragu o ubistvu Ivanovića, a nakon informacija koje je dobilo od jedne strane obaveštajne agencije.

Detalji iz navodnog izveštaja strane službe objavljeni su prvo na portalu na albanskom jeziku Arbresh.info, a te informacije su mediji u Srbiji preneli.

Kako je preneseno, u navodnom izveštaju piše da je u ubistvu Ivanovića učestovalo „pet osoba koje su povezane sa Voždovačkim klanom“, a koje je, prema ovom izvoru, angažovala srpska tajna služba. U istoj vesti takođe piše da je, prema navodnom izveštaju, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić dao naloge za brisanje nekih tragova i činjenica u vezi s ubistvom, kao i da je grupa koja je učestvovala u ubistvu Ivanovića je odsela u hotelu Octan u Lešku i tu boravila mesec dana pre ubistva, a nakon ubistva su otišli na Tajland s beogradskog i s prištinskog aerodroma.

Skoro godinu dana od ubistva Ivanovića nisu poznati ni počinioci niti naručioci.

Nakon nedavnih zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine kosovska policija je uhapsila trojicu Srba osumnjičenih da su uključeni u Ivanovićevo ubistvo.

Ubrzo je iz kosovskog tužilaštva potvrđeno i da policija traga za Milanom Radoičićem, koji u vreme ubistva Ivanovića nije imao zvaničnu funkciju, ali je tokom leta postao potpredsednik Srpske liste.

Specijalno tužilaštvo iz Prištine je nedavno za Insajder navelo da s policijom Kosova radi na utvrđivanju uloge Radoičića u ubistvu.

Predsednik Kosova Hašim Tači pred kraj 2018. godine izjavio da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu, na šta je predsednik SrbijeVučić odgovorio da su potrebna samo imena i prezimena i da će biti uhapšeni. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Insajder debati, s druge strane, izneo tvrdnju da tragovi „nedvosmisleno vode na albansku stranu“.

Đurićevu kritiku nije hteo da komentariše specijalni kosovski tužilac Sile Hodža.

“Ne bavimo se izjavama političara koji daju različite izjave koje se tiču rada Tužilaštva”, izjavio je Hodža ranije za Insajder.

Osim povremenih optužbi koje razmenjuju srpski i kosovski zvaničnici, suštinskog pomaka u istrazi nema, makar prema zvaničnim informacijama.

Istragu o ubistvu vode Specijalno tužilaštvo Kosova i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji. Ova tužilaštva, sudeći po izjavama zvaničnika, imaju lošu saradnju i međusobno se optužuju za nedostatak rezultata u dosadašnjoj istrazi.

I premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka pravde Nela Kuburović danas su za medije izjavile kako zalaganje srpskih institucija jedino usporava Priština i da Beograd radi sve što je u mogućnosti u takvim uslovima.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ujutru, ispred prostorija GI SDP, sa šest metaka s leđa, iz automobila u pokretu.

Izvor: Insajder, Beta