Kosovsko ministarstvo: Zahtev za ujedinjenje Mitrovice nelegitiman

Ministarstvo lokalne samouprave Vlade Kosova ocenilo je da je zahtev odbornika opštine Južna Mitrovica o ujedinjenju severne i južne opštine nelegitiman, piše danas portal Koha.net.

Kosovska Mitrovica Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Ministarstvo je odbilo da zahtev prosledi Vladi i drugim institucijama Kosova pošto smatra da opštine nemaju ovlašćenja za takve zahteve.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je za 21. decembar zakazao zajednički okrugli sto na kojem će se, kako je najavljeno, pokrenuti inicijativa za potpisivanje peticija za ujedinjenje Mitrovice.

Bahtiri je od institucija Kosova tražio da proslede parlamentu predlog za izmenu zakona na način koji bi omogućio "ujedinjenje" južnog sa severnim delom Mitrovice, koje su prema kosovskim pravnim aktima dve posebne opštine.

Njegovu inicijativu su podržale sve političke partije u opštinskom parlamentu.

"Tražio sam ujedinjenje grada Mitrovice u jednu opštinu, kao što je uvek i bio. Vlada sada mora da preduzme konkretne mere na promeni zakona koji bi Mitrovicu učinio jednim opštinom", izjavio je Bahtiri posle odluke odbornika Južne Mitrovice.

On je rekao da se određeni politički krugovi protive toj inicijativi, a reč je o onima koji se, kako navodi, "ne suprotstavljaju akcijama za podelu Kosova".

Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica usvojili su krajem novembra predlog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da se pokrene inicijativa za izmenu Zakona o administrativnim granicama opština s ciljem "ujedinjenja Mitrovice".

Predlog je usledio nakon što je doskorašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju u znak protesta zbog povećanih taksi za robu iz Srbije.

Izvor: Beta