Kosovsko tužilaštvo i policija: Akcija i hapšenja na Kosovu rezultat jednogodišnjeg rada policijske unutrašnje kontrole (VIDEO)

Direktor kosovske policije Rašit Čaljaj saopštio je da je u akciji kosovske policije pretreseno 12 lokacija, uhapšeno 19 policajaca i devet civila. Jedan od uhapšenih pripadnika policije je kapetan, tri su vodnika, a ostali su policajci. Među njima je 11 Srba, četiri Albanaca i četiri Bošnjaka. Svi uhapšeni policajci su suspendovani i određen im je pritvor. Uhapšeno je i devet civila koji su ometali policijsku akciju hapšenja.

Sile Hodža i Rašit Čaljaj / Foto: Insajder

On je naveo da su zbog oružanog otpora u kome su dvojica policajaca ranjena u Zubinom Potoku angažovane „elitne jedinice“.

Na pitanje Insajdera da li današnja akcija hapšenja ima ikakve veze sa ranijim akcijama na Kosovu, Čaljaj je odgovorio odrečno. Kako je objasnio na konferenciji za novinare, u pitanju je akcija policijske inspekcije, odnosno unutrašnje kontrole koja je trajala godinu dana, a koja je rezultirala hapšenjem 19 policajaca osumnjičenih za šverc i krijumčarenje.

Rašit Čaljaj je rekao i da je povređeno pet policajaca i šestoro građana koji su bili na barikadama.

„Dva policajca su ranjena na početku akcije pucnjima iz vatrenog oružja, a kasnije su na barikadama povređena još tri pripadnika policije", naveo je.

Rekao je i da su pripadnik Unmika, Rus po nacionalnosti i njegov saradnik, lokalni službenik, privedeni jer su sa vozilom Unmika bili deo barikada u Zubinom Potoku.

Specijalni tužilac Sulj Hodža je na konferenciji rekao da je tužilaštvo saslušalo i uzelo izjave od značajnog broja svedoka, i da je svedočenje doprinelo ostvarivanju današnje akcije.

"Posle jednogodišnje aktivnosti i prikupljanja dokaza, tužilaštvo je od Osnovnog suda u Prištini zatražilo dozvolu za kontrolu sumnjivih kuća i lokala", rekao je on.

Direktorka Policijskog inspektorata Kosova Miradije Keljmendi je rekla da su u saradnji sa PK primenili operativni plan iz naloga Osnovnog suda za pritvaranje nekoliko policijskih službenika u severnom delu Kosova.

"Pritvoreni se sumnjiče za krivična dela ilegalne trgovine robom, zloupotrebu službenih ovlašćenja i učešće ili organizaciju kriminalne grupe", rekla je Keljmendi.

Ona je rekla da je uhapšen jedan kapetan PK, trojica zastavnika i drugi policijski službenici. Oduzete su različite stvari koje će služiti kao dokazi, kao što je oružje, tehnološka oprema i izvesna količina novca.

Najdramatičnije u opštini Zubin Potok

Specijalne kosovske jedinice policije rano jutros su ušle na teritoriju severnih opština na Kosovu i uhapsile najmanje 11 osoba, pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal.

Portparol komande KFOR Vinćenco Graso potom je saopštio da se akcija hapšenja sprovodi na teritoriji celog Kosova, ne samo na Severu.

Zbog ovih događaja održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a objavljeno je da je predsednik Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice kosovske policije, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na Sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.

Tokom izvođenja današnje akcije hapšenja na Severu Kosova najdramatičnije je bilo u opštini Zubin Potok. Agencija Beta je javila da su u tom gradu dve osobe ranjene i nalaze su u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici, gde je u toku dijagnostika. Četvoricu Srba koji su jutros uhapšeni u Zubinom Potoku pretukli su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a napadnuta je i jedna devojka koja se zatekla na licu mesta, javila je Beta. U pucnjavi, prilikom izvođenja akcije, je oštećen automobile TV Prva, saopštila je ta televizija. Prilikom izvođenja akcije specijalci su bacilli suzavac i šok bombu.

Posle akcije, koja je trajala pet sati, pripadnici specijalne kosovske policije povukli su se sa Severa Kosova.

Izvor: Insajder