Kosovsko tužilaštvo traži još dva meseca pritvora za osumnjičene u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Specijalno tužilaštvo Kosova tražilo je produženje pritvora za još dva meseca osumnjičenima za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Prema zahtevu za određivanje pritvora Specijalnog tužioca Kosova, Marko Rošić, inspektor i policajac Kosovske policije, Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, osumnjičeni su za tri krivična dela – teško ubistvo, otkrivanje službene tajne i ilegalno posedovanje oružja.

Oliver Ivanović

Prethodno je Osnovni sud u Prištini, rešavajući po zahtevu Apelacionog suda, produžio pritvor svoj trojici do 23. decembra.

Rošić, Spasojević i Marković su uhapšeni krajem novembra u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni.

Iako su njihovi advokati u izjavama za medije tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDPveć „zbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju naveo je ranije za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključena u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela 'teško ubistvo'. Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

Neposredno nakon ovih hapšenja ministar policije Nebojša Stefanović je u Skupštini rekao da srpski organi imaju određene sumnje, ali da je teško „raditi bez dokaza i u situaciji kad se ne mogu proveriti svedoci, video snimci i čaure“.

„U istrazi nemamo saradnju na Kosovu. Nema mogućnosti da tužilaštvo i policija operativno deluju i postoji problem da se pribavi bilo koji materijalni dokaz i da bismo mogli da delujemo“, rekao je Stefanović.

Na koji način je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste umešan u ubistvo Olivera Ivanovića još nije saopšteno. Kako je potvrdio MUP, on je saslušan u srpskoj policiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na dan saslušanja izjavio za RTS da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i da je prošao poligrafsko testiranje.

Oliver Ivanović je ubijen pre 11 meseci, a do danas nema zvaničnih informacija o tome ko je nalogodavac niti izvršilac ubistva.

Istrage vode tužilaštvo u Beogradu i Prištini, međusobno se optužujući za izostanak rezultata.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je sinoć u Insajder debati izjavio da podaci u okviru istrage srpskih institucija o ubistvu Olivera Ivanovića „nedvosmisleno vode na albansku stranu“.

“Svi tragovi, i želim da budem nedvosmisleno jasan, svi tragovi vezano za ubistvo Olivera Ivanovića, kojima u ovom trenutku raspolažu naši državni organi, vode na južnu, albansku stranu”, rekao je Đurić.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara s više hitaca u leđa dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Beta, Insajder