Kosovsko tužilaštvo za Insajder: Trojica uhapšenih i Radoičić osumnjičeni za pomoć i učešće u ubistvu Ivanovića

Trojica Srba koji su u petak uhapšeni u Severnoj Mitrovici sumnjiče se da su uključeni u ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, kao i da su „pružali pomoć pre i nakon izvršenja krivičnog dela teško ubistvo“, kažu za Insajder u Specijalnom tužilaštvu Kosova. Kako nam je rečeno, Milan Radoičić, koji se nalazi u bekstvu, takođe je osumnjičen da je uključen u ubistvo Ivanovića.

Mesto na kome je ubijen Oliver Ivanović

Prošle nedelje, u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni su pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i njima je Sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana.

Iako su njihovi advokati u izjavama za medije tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDP, većzbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju navodi za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela 'teško ubistvo'. Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, navodi Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

Spasojević omogućio ubicama da pobegnu policijskim kolima

U Specijalnom tužilaštvu za Insajder nisu ni potvrdili niti demantovali navode koje je danas objavio prištinski list Koha Ditore, uz opasku da o detaljima za sada ne mogu da govore.

Prema nezvaničnim saznanjima kosovskog dnevnika, koja prenosi portal Kossev, uhapšeni Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošić blisko su sarađivali u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Koha piše, i da je glavni osumnjičeni među njima Spasojević. On je, kako se navodi u tekstu, blisko sarađivao s nepoznatom osumnjičenom osobom, a povodom izvršenja ubistva Olivera Ivanovića.

Stefanović: Imamo određene sumnje, ali je teško raditi bez dokaza

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je danas u Skupštini da Srbija ubistvo Ivanovića tretira kao teroristički akt i da se očekuje da se ubice i organizatori pronađu. On je naveo da srpski organi imaju određene sumnje, ali da je teško „raditi bez dokaza i u situaciji kad se ne mogu proveriti svedoci, video snimci i čaure“.

„U istrazi nemamo saradnju na Kosovu. Nema mogućnosti da tužilaštvo i policija operativno deluju i postoji problem da se pribavi bilo koji materijalni dokaz i da bismo mogli da delujemo“, rekao je Stefanović i upitao gde je „Euleks u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, gde su ljudi iz EU, gde su specijalizovane policije…“.

Tužilaštvo, tvrdi list, veruje da je to učinio tako što je osumnjičenima omogućio da pobegnu s mesta zločina i to u službenom policijskom automobilu. U njemu su, kako se navodi, bila još dva policajca, koja su takođe bila na licu mesta.

„Spasojević nije obavio svoje policijske dužnosti i ovlašćenja na mestu zločina. Sprečio je da se obezbedi mesto zločina, čak je dozvolio licima bez ovlašćenja da fotografišu i unište moguće dokaze“, navodi sagovornik Kohe.

Za drugog osumnjičenog Dragišu Markovića, koji je takođe pripadnik KPS, veruje se da je s lica mesta davao informacije ljudima izvan Kosova, odnosno jednom policijskom zvaničniku Srbije. On je neposredno posle ubistva Ivanovića bio hapšen zbog manipulisanja dokazima na mestu zločina. Posle njegovog hapšenja glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Šućri Sulja da su Markoviću i još jednom policajcu koji je sa njim bio uhapšen oduzeti telefoni, jer se na snimcima sigurnosnih kamera videlo da su sve vreme razgovarali sa nekim dok su bili na mestu ubistva.

Koha je objavila da je treći uhapšeni, Marko Rošić s ubistvom lidera GI SDP povezan  na osnovu registarskog broja automobila napisanog u pismu koje je nađeno u džepu ubijenog Ivanovića. Reč je džipu „sante fe“ crne boje, koji pripada Rošićevoj porodici. Kako je ustanovljeno, tim automobilom je i posle ubistva praćen Ivanovićev brat Miroslav.

Na koji način je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, još nije saopšteno, a mediji o tome nemaju ni nezvanična saznanja. Kako je potvrdio MUP, on je saslušan u ponedeljak u srpskoj policija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istog dana je izjavio na RTS-u da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i da je prošao poligrafsko testiranje.

Milan Radoičić danas je Beogradu prisustvovao sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kosova.

Izvor: Insajder